Napelem szaldó elszámolás 2024: vége a szaldónak?

Elég jelentős változások történtek az elmúlt időszakban a napelemes rendszerek területén. 2022. októberében a kormány bejelentette, hogy átmenetileg felfüggeszti a lehetőségét annak, hogy a napelemes rendszereket a szolgáltató hálózatára csatlakoztassák a lakossági fogyasztók. Azoknak, akik ezt követően tervezték napelem telepítését, más megoldás után kellett néznie. Mindemellett pedig ott van az a kérdés is, hogy a napelem szaldó elszámolás 2024-ben folytatódik-e. Cikkünkben többek között ismertetjük a szaldó elszámolás meddig tart, valamint, hogy a megszűnése után megéri-e napelem rendszert telepíttetni.

Napelem szaldó elszámolás

Mi a szaldó elszámolás?

A fogyasztó a hagyományos áramszámlát havonta kapja meg és köteles fizetni, a szaldó elszámolással azonban éves elszámolásról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy az elszámoláskor a napelem rendszer egész évben megtermelt energiájából kerül levonásra az éves felhasznált energia.

Ha a kettő megegyezik, akkor a villanyszámlán az összeg 0 forint lesz. Abban az esetben pedig, ha több energiát használtunk fel az adott évben, mint amennyit a rendszer termelt, a különbözetet ki kell fizetnünk az energiaszolgáltató részére. Mi történik fordított esetben, ha többet termeltünk az évben, mint amennyit használtunk? Ebben az esetben két opciónk van. Az egyik, hogy igényeljük a szolgáltatótól a többletenergia ellenértékét. A másik lehetőség, hogy az adott hónapban termelt többletet díjmentesen tároljuk a szolgáltató hálózatán, és az éves elszámolásig bármikor felhasználhatjuk azt. Jó példa erre, ha a rendszer nyáron többet termel, télen azonban kevesebbet, így a kettő kiegyenlítheti egymást.

Napelem szaldó elszámolás 2024: mi várható?

A szaldó elszámolással azok élhetnek, akik még 2023. december 31. előtt elindítják a napelemtelepítési folyamatot, és a kivitelezés is megtörténik eddig a határidőig. 2024. január 1-től ugyanis megszűnik a szaldó, és helyette egy még részleteiben nem ismert bruttó elszámolási forma lép életbe. Azok tehát, akik még a visszatáplálás felfüggesztése előtt (2022. október) megkapták az engedélyt, csatlakoztathatják a rendszert a szolgáltató hálózatára, de amennyiben a napelem telepítése nem történik meg év végégi, úgy a szaldóval már nem élhetnek.

Volt szó arról, hogy a szaldóval 2023. július 1-től nem élhetnek azok a fogyasztók, akik a napelem rendszert valamilyen vissza nem térítendő állami támogatás keretein belül kivitelezték otthonukban. Pár napja azonban a kormány visszavonta ezt a rendeletet, így év végéig az otthon felújítási támogatással napelemet telepítők is maradhatnak szaldós elszámolásban.

Emellett viszont a visszatáplálás felfüggesztése miatt az „új” lakossági fogyasztóknak – hacsaknem még idén feloldják ezt a felfüggesztést – valószínűleg már nem lesz lehetősége a szaldóra.

Napelem szaldó elszámolás 2024: mi lesz helyette?

Sokakat foglalkoztat a szaldó elszámolás megszűnése, vagyis az a kérdés, hogy ha a napelem szaldó elszámolás 2024 elején megszűnik, mi várható utána. Azt még senki sem tudja, hogy a szaldó után pontosan milyen elszámolási forma lép majd életbe. A legtöbb helyen a bruttó elszámolásról hallhatunk vagy olvashatunk, ami ismét havi rendszerességű elszámolás lesz.

Napelem szaldó elszámolás megszűnése

Szaldó elszámolás vége: lakossági fogyasztóként így is megéri napelemet telepíttetni?

Nemcsak a szaldó végével, de a hálózatra csatlakoztatás felfüggesztésével is sokakban felmerül a kérdés, megéri-e így egyáltalán napelem rendszert telepíttetni.

A napelem megtérüléséről szóló cikkünkben egy konkrét példaszámítással szemléltettük az energiaárak és a megtérülési idő arányát. Jól látható a számításból, hogy minél magasabbak az energiaárak, annál rövidebb idő alatt térül meg teljesen a napelem rendszer beruházása. Ebből kiindulva, valamint abból, hogy az energiaárak továbbra is csak növekednek, szaldó és visszatáplálás nélkül is megéri napelem rendszert telepíttetni.

Milyen szolgáltatótól független rendszerek léteznek?

Azt már tudjuk, hogy a jövő „áramszolgáltatója” ígyis-úgyis a napelem, és mindenképpen megéri minél előbb beruházni. Rögtön felmerül a következő kérdés, mégpedig, hogy milyen rendszert válasszunk, ha a visszatáplálás nem lehetséges.

Visszwatt napelem rendszer

Az egyik ideális megoldás a visszwatt védelemmel ellátott napelem, vagy más néven napelemes kiserőmű lehet. Ez a rendszer – az inverter szabályozásával – éppen csak annyi energiát termel adott pillanatban, amennyit a háztartás fel is tud használni. Ez a megoldás tehát leginkább azoknak ideális, akik a legtöbb energiát napközben használják, amikor a rendszer képes termelni.

Ennek a napelem rendszernek két típusa is van: a mágneskapcsolós és a buszhálózatos. Mindkettőnek megvan a maga előnye és minimális hátránya.

Hibrid rendszer

Ahogy arra a neve is utal, a hibrid napelemnél olyan rendszerről beszélünk, amely szolgáltatótól függetlenül, valamint annak hálózatára csatlakoztatva is képes működni. Ez a rendszer egyedi, hibrid inverterrel működik és saját tároló akkumulátorának köszönhetően az esetleges többlettermelést is képes tárolni, amíg az felhasználásra nem kerül.

Szigetüzemű napelemes rendszer A szigetüzemű rendszerek a szolgáltatótól teljesen független rendszerek, szintén saját tároló akkumulátorral. Az inverter tehát ennél a típusú napelemnél nem a mérőórába táplálja a termelt energiát, hanem a rendszer saját akkumulátorába. Ez a rendszer sajnos azonban nem tartozik az ideális megoldások közé, az akkumulátora ugyanis csak limitált mennyiségű többletenergiát képes tárolni, és azt is csak bizonyos ideig.

Napelem szaldó elszámolás meddig

Napelem szaldó elszámolás 2024: válaszd a Solert!

Nem érdemes késlekedni tehát azoknak, akiknek fennáll a szaldó lehetősége, és azoknak sem, akiknek jelenleg független rendszer telepítésére van csak lehetősége.

A Soler szakértő csapata teljes körű szolgáltatás részeként tervez meg és telepít magas minőségű napelem rendszereket. Legyen az hagyományos, a szolgáltató hálózatára csatlakoztatott, vagy attól teljesen független rendszer, a Soler napelem kivitelező csapatára számíthatsz. Szakértőink segítenek az engedélyek megszerzésében, és igény esetén a pályázatok megírásában, benyújtásában is.

Fontos! A helyszíni felmérés során mérnökeink főként az éves villanyszámla alapján tudják meghatározni az épület energiafogyasztási igényét. Amennyiben a jövőben valamilyen, a villamosenergiát is érintő beruházást tervezel, arról mindenképp szólj kollégáinknak. Egy ilyen újítás – pl. elektromos fűtés, elektromos autó töltő stb – jelentősen megemelheti a fogyasztást. Ebből adódóan pedig nagyobb teljesítményű napelem rendszerre lesz szükség.

Kérj ajánlatot csapatunktól, hogy egy helyszíni felmérés alapján meghatározhassuk, milyen teljesítményű napelem rendszerre, hány db napelem panelre van szükséged. A megtervezett rendszert telepítjük, beüzemeljük és munkatársaink alapos tájékoztatást adnak a rendszer működését, használatát illetően.

A SOLER SZAKÉRTŐI BLOGJA

Amit a napelemekről tudni érdemes