Napelem inverter

A napelemes rendszer rivaldafényében a napelem panel tündököl: ez az, amit elsőként észreveszünk egy épületen, ahol hasznosítják a napenergiát. Ám a panelek cellái által elvégzett értékes munka mit sem érne napelem inverter nélkül! Ez a készülék szükséges ugyanis ahhoz, hogy a Nap által termelt energiát hálózati áramként, a háztartásban és az iparban is felhasználhassuk. A napelemes inverter minősége és tartóssága tehát éppolyan fontos, mint hogy a ház paramétereihez és energiaigényéhez illeszkedő paneleket válasszunk. A Soler csak a legkiválóbb gyártók termékeivel dolgozik: ismerd meg a kínálatunkban elérhető invertereket!

Mi az a napelem inverter?

Ha napelemes rendszerről beszélünk, két fő elemet értünk alatta: a felszerelt napelem panelek összességét, és napelem inverter készüléket. A napenergia hasznosításához mindkettőre szükség van – nem működnének egymás nélkül. A folyamat ugyanis röviden két lépésben írható le:

 1. A napelem panel, a nap fotonokkal telt sugarait felhasználva egyenáramot termel.
 2. Az inverter ezt az egyenáramot 230 V feszültségű váltóárammá alakítja, amely felhasználható a háztartásban, és visszatáplálható a hálózatba.

Hogyan működik?

A napelem inverterek tehát 230 V feszültségű, 50 Hz frekvenciájú váltakozóárammá alakítják a szolár panelek által termelt egyenáramot. De hogyan is történik mindez?

A napelem inverterben szenzorok találhatók, amelyek az elektromos hálózatban lévő áram változásait folyamatosan képesek figyelni, így ez alapján alakítják át a beérkező energiát.

Ha az inverter célja, hogy az így kapott váltóáramot a közműhálózatba táplálja vissza (háztartások esetében ez a felhasználás a leggyakoribb), erre alkalmas készüléket kell választanunk. Léteznek ugyanakkor úgynevezett sziget üzemű inverterek is. Ezek a készülékek ugyanúgy váltóárammá alakítják az egyenáramot, ám nem a hálózatba táplálják vissza, hanem akkumulátorban tárolják, amíg felhasználásra nem kerül.

Napelemes inverter típusok: így találhatod meg a tökéleteset

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra leginkább megfelelő napelem invertert, természetesen nem kell szakértőnek lenned. A Soler teljeskörűen megtervezi a céljaidhoz, energiaigényedhez optimalizált napelemes rendszert, és ehhez megfelelően ajánl készüléket az inverterek közül is. Néhány paraméterrel azonban hasznos, ha te is tisztában vagy.

A napelem inverter fázis száma

A napelem inverterek között böngészve találkozhatunk egy- és háromfázisú készülékekkel is. Hogy a te esetedben melyikre van szükség, az az elektromos hálózat kialakításától függ.

Hány munkapontos legyen a napelemes inverter?

Minél több munkapontos az inverter, általában annál több napelem-csoportot vagy szakszóval sztringet lehet rákötni. A választás tehát itt is az egyéni paraméterektől függ: akkor lehet dönteni, ha már felmértük neked, hogy energiaigényed optimális ellátásához hány darab, hány csoportba osztott napelem panelre van szükség.

A Soler napelem inverter választéka: ismerd meg a legkiválóbb gyártók termékeit!

Huawei napelem inverterek

A Huawei az egyik vezető gyártócég a világon, amelyet talán bemutatni sem kell. 1987 óta állítanak elő elektronikai és villamosipari eszközöket, világszerte 197 000 alkalmazott segítségével, 170 országból. A cég küldetése, hogy egy „összekapcsolt, tökéletesen integrált digitális világot” hozzanak létre, melynek fontos részei az energiamegoldások, így a napelemes rendszerek is.

Garancia: alapesetben a lakossági méretű inverterekre 10 év, amely 20 évre is kibővíthető.

Opcionális optimalizálás

Egyedülálló módon lehetőség van a paneleket egyesével optimalizálni, akár kizárólag azokat, amelyek ezt megkövetelik (pl.: árnyékos fekvés miatt), ellentétben más gyártók invertereivel, amelyek a teljes rendszer, minden paneléhez előírják az optimalizálót, jelentős extra költségeket generálva ezzel.

Akkumulátor fogadására készen

A Huawei inverterek lakosságnak szánt verziói (3-10 kW-ig) képesek „plug and play” módon kapcsolódni a Huawei akkumulátoraihoz. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a jövőben úgy dönt, hogy szeretne energiát tárolni, csak vásárol egy megfelelő tároló egységet és pár perc múlva már működik is a napelemes rendszere akkumulátoros tárolókapacitással

Fronius napelem inverterek

Az 1945-ben alapított Fronius osztrák márka, amelynek már 30 országban – köztük Magyarországon is – van képviseletük. Gyártói tapasztalatukat mi sem bizonyítja jobban, hogy fennállásuk kezdete óta több, mint 1 millió inverter készült már el náluk.

Garancia: alapesetben a lakossági méretű inverterekre10 év, amely 20 évre is kibővíthető.

Garanciális javítását nálunk is intézheti: a Soler hivatalos Fronius szervizpartner!

A Fronius napelemes inverterek top funkciói

 • Superflex design

Komplex lefedettség a több tájolású tetőkön is! Köszönhetően a Fronius készülékek átgondolt, felhasználóbarát kialakításának, 4, 6, vagy akár 24 darab panel is köthető egy munkapontra. Ez a rugalmas tartomány nagyban segíti a tervezést és az elhelyezést.

 • Dynamic Peak Manager

Ez a technológia elősegíti, hogy a napelemes inverter a lehető legoptimálisabb teljesítményt érje el. A Dynamic Peak Manager lelke a vadonatúj algoritmus, amely dinamikusan és adaptívan alkalmazkodik a változó környezeti feltételekhez.

 • Aktív hűtés

Akár kültéren, akár beltéren alkalmazzuk, az aktív hűtésnek és az IP 65-ös és 66-os védelemnek köszönhetően bárhol elhelyezhető a napelem inverter! 20 cm-es, szoros elhelyezhetősége a helytakarékosságot biztosítja. 2-3 db fordulatszám vezérelt ventilátora pedig a megfelelő hőmérsékletért felel az inverteren belül, és a külső hűtőborda felületén – így elősegítve a készülék hosszabb élettartamát.

 • Smart Grid Ready

Ez a technológia igazán alkalmazkodóvá teszi a Fronius invertereket: segítségével a jövőbeni hálózatüzemeltetési kihívások is megvalósíthatóak, megbízható feszültség- és frekvencia stabilitással. Igazodik a helyi hálózat kihívásaihoz, ezzel minimalizálva a kikapcsolások számát, és a hozamcsökkenést.

Solaredge napelem inverterek

A SolarEdge az a napelem inverter gyártó, amely a legtöbb szabadalommal és innovációval rendelkezik. Rendszereiket a teljesítményoptimalizálás jellemzi, könnyen bővíthetők, és minimalizálni tudják az árnyékhatás miatti teljesítménycsökkenést. Szintén rendelkeznek magyarországi képviselettel. Garancia: alapesetben 12 év, amely 25 évre is kibővíthető. A SolarEdge napelem inverterek esetében minden modul külön, elektromos chip alapú teljesítmény optimalizálóval van ellátva. Ezt speciális monitoring rendszerrel követhetjük, amely egyszerűen használható, 25 évig ingyenes, és okostelefonról, tabletről és számítógépről egyaránt elérhető. Ez a modulonkénti megosztottság a következő előnyökkel jár:
 • A monitoring platform minden egyes modul termelését külön-külön jeleníti meg.
 • Magasabb energiahozam érhető el az egész rendszerből, mivel az optimalizálók egyesével kezelnek minden napelemet.
 • Flexibilis tervezhetőség jellemzi.
 • Folyamatos visszajelzést kapunk minden napelem teljesítményéről.

A SolarEdge optimalizálók termelést növelő előnyei

 • Különböző dőlést és tájolást alkalmazhatunk.
 • Árnyék: egy árnyékos napelem panel semmilyen hatással nincs a többi napelemre.
 • Szennyeződés: egy koszos napelem panel teljesítménye nincs hatással a többire.
 • Gyártási tűréshatár: optimalizálják a napelemek teljesítménykülönbségeit.
 • Könnyen bővíthető: bármikor kiegészíthető más teljesítményű napelemmel is.
 • Jobb tető kihasználtságot biztosít.
 • Támogatja az okosotthon kialakítását (pl. elektromos autó töltése).

Ezért számít a napelem inverter elhelyezése

A megfelelő készülék vagy készülékek kiválasztása mellett a napelem inverter elhelyezése is kiemelten fontos a hatékonyság szempontjából. Lényeges, hogy hozzáférhető legyen: nemcsak a megfelelő szellőzés érdekében kell helyet hagyni, hanem mindkét oldalánál szükség van kb 30-50 cm-nyi helyre, hogy karbantartáshoz megközelíthető legyen.

Az inverter csak függőleges pozícióban elhelyezhető, maximum 10%-ig megdönthető.

Ahhoz, hogy a napelem inverter minél tovább kifogástalanul működjön, érdemes minél jobban védeni az időjárás viszontagságaitól (eső, szél, túlzott napsütés), a hőmérséklet ingadozásától és a portól. Ideális hely lehet számára egy védettebb házfal, az előszoba vagy a kazánház.

A napelemes inverter üzembe helyezése

Amikor megterveztük a számodra tökéletes napelem rendszert, valamint túl vagyunk a papírmunkán és a telepítésen is, már csak a napelem inverter üzembe helyezése van hátra. A Soler csapata ebben is nagy tapasztalattal rendelkezik – ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy a beüzemelt inverter hosszú távon is problémamentesen működjön. Ennek kulcsa, hogy olyan inverterekkel dolgozunk,
 • amelyeket a legjobb minőségűnek tartunk a piacon,
 • amelyekkel van szerelési tapasztalatunk,
 • és amelyekkel gyors és zökkenőmentes a garanciális ügyintézés.
A megfelelő napelem panelek, napelem inverterek, tartószerkezetek és tartozékok segítségével számodra is megalkotjuk az ideális napelemes rendszert. Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Kérdésed van a napelemrendszerrel kapcsolatban?

Vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeink egyikén, mi készséggel állunk rendelkezésre. Azért vagyunk, hogy segítsünk, így nem tudsz rossz kérdést feltenni.