Szaldós elszámolás

A napelem rendszer telepítésének egyik legnagyobb előnye, hogy használatával villanyszámlánk akár 0 forint is lehet, de mindenképpen jelentősen csökken. Azonban a napelem szó hallatán sok embernek az az első gondolata, hogy milyen költséges beruházás. A 2023. december végéig érvényben lévő szaldós elszámolással ez a befektetett összeg viszont éveken belül megtérül. Lássuk, mit is jelent pontosan, hogyan történik, és miért éri meg a szaldós elszámolás!

Szaldós elszámolás

Szaldós elszámolás: mi alapján fizetünk?

Míg a hagyományos rezsielszámolás havonta történik, a napelemes energia szaldós elszámolására évente kerül sor.

A szaldós elszámolás lényege nagyon egyszerűen annyi, hogy az éves elszámoláskor a napelemek által egész évben megtermelt energiából kerül levonásra a szintén adott évben felhasznált napenergia. Ha a megtermelt és elhasznált energia mennyisége megegyezik, villanyszámlánk 0 forint lesz.

Abban az esetben, ha több energiát használtunk fel, mint amennyit termeltünk, a különbözetet rendeznünk kell az energiaszolgáltató felé. Ez havi bontásban még mindig jóval alacsonyabb összeg, mint egy hagyományos villanyszámla esetében.

Előfordulhat azonban, hogy a napelemeink megtermelt energiája több, mint amennyit felhasználtunk. Ennek két esete van:

  • Az első eset, – a szaldós elszámolás lényege – amivel mindenképp jól járunk, hogy az elszámolási időszakon belül – tehát éven belül – például egy hónapban többet termeltünk, mint a fogyasztás. Ebben az esetben a többletenergia tárolása ingyenes, így azt mindenféle díjfizetés nélkül tárolhatjuk az áramszolgáltató hálózatán, az elszámolás dátumáig pedig fel tudjuk használni.
  • A második eset, hogy az elszámolás napján van termelési többletünk. Ekkor lehetőségünk van a szolgáltatótól igényelni a többletenergia ellenértékét. Ezt azonban mi nem javasoljuk az ügyfeleinknek, mert a szolgáltató csökkentett áron vásárolja csak meg a többletenergiát, ami gazdaságilag, pénzügyileg nem hatékony, és a plusz termelésért felelős része a rendszernek így jóval lassabban térül csak meg.

Hogyan tudok szaldóelszámolást igényelni?

Ahhoz, hogy a felhasznált napenergia költségét szaldós elszámolással rendezhessük, egy ennek megfelelő szerződést szükséges kötni az áramszolgáltatóval.

Első lépésként a napelemes rendszer telepítésére igénybejelentést kell tenni és engedélyeztetni kell az illetékes áramszolgáltatóval. Ezt mindenképp még a telepítés előtt meg kell tenni. Csak a jóváhagyást követően lehet megkezdeni a rendszer kiépítését, majd ennek megtörténtéről is értesíteni szükséges a hálózati engedélyest.

Ezután következik a mérőóra beszerelése, vagy a már meglévő és arra alkalmas óra átprogramozása és természetesen a korábbi időszak lezárása és elszámolása is. Ezzel nagyjából egy időben kerülhet sor az elszámolás módjának módosítására.

Innentől pedig a mérőóra állást évente ellenőrzik, és a leolvasáskor mutatott egyenleg alapján történik az elszámolás.

Szaldós elszámolás: az éves elszámolás előnye

Sokan elsőre talán úgy gondolják, a havi elszámolás semmivel sem rosszabb, mint az éves, sőt havi lebontásban, azaz kisebb részletekben még előnyösebb is fizetni, mint év végén egy nagy összegben.

A napelemek esetében azonban ez nem igaz. Mivel az áramot magunknak termeljük, a fizetendő összeg máris alacsonyabb, ha egyáltalán kell fizetnünk. Ezen kívül a többletet termelő napsütéses évszakok és a kevesebb napsütéssel járó tél egy teljes év leforgása alatt kiegészítik egymást. Havi lebontásban viszont a hidegebb hónapokban drága lenne a havi villanyszámla.

Ráadásul 1 kWh áramért a lakossági felhasználó 38 forintot, azaz közel háromszoros árat fizet a szolgáltatónak, míg fordítva – tehát a szolgáltató a lakossági felhasználó által termelt többletért – ez körülbelül 13-15 Ft / kWh. Azaz hiába gyűlik össze mondjuk nyáron jókora többletenergia, az érte kapott pénz által nem térülne meg a télen kifizetett összeg.

Többletenergia elszámolása: hogyan igényelhetem a megmaradt energia ellenértékét?

Ha az éves mérőóra leolvasás szerint nem használtuk fel az összes megtermelt napenergiát, lehetőségünk van igényelni annak értékét a szolgáltatótól. Ennek két módja is van:

  • Egy nyilatkozat kitöltésével kezdeményezhetjük a többlettermelés értékének kifizetését. Ezt az összeget a hatóságilag meghatározott egységár alapján számítják, majd utalják át a nyilatkozatban megadott számlaszámunkra.
  • Lehetőségünk van számla kiállítására is a szolgáltató felé. Ebben az esetben az adófizetési kötelezettség minket terhel, de a megtermelt áram12 000 kWh-ig adómentes.

Napelem elszámolás: mérőóra

A hagyományos villanyórához hasonlóan a napelemhez is tartozik egy mérőóra. A napelem által összegyűjtött energiát és annak felhasznált mennyiségét egy speciális, kétirányú mérőóra mutatja. Ez az „oda-vissza” mérőóra automatikusan és minden nap rögzíti az értékeket.

Legtöbbször a napelem rendszer telepítésével teljesen új mérőóra beszerelésére van szükség. Ha viszont újraprogramozható, digitális mérőóránk van, lehetséges annak átprogramozása úgy, hogy ne csak a fogyasztást, hanem a megtermelt energiát is rögzítse.

Mennyi idő alatt térül meg a beruházás?

Mi tagadás, a napelem rendszer nem olcsó. Hosszútávon viszont megéri befektetni, hiszen egy idő után megtérül a vételi és telepítési munkadíj.

Több tényező is befolyásolhatja a megtérülési idő hosszúságát. Általánosságban 7-9 évről beszélhetünk, de például a különböző támogatások segítségével megvásárolt napelemek esetében ez az időszak akár 5 évre is csökkenhet. Vállalati felhasználók esetében, akik a versenypiacon vásárolják a villamosenergiát, 1-2 év alatt megtérül a beruházás a jelenlegi energiaárak mellett.

Napelem rendszer: milyen előnyei vannak?

Azoknak, akik a napelem rendszer kiépítését fontolgatják, az egyik elsődleges céljuk valószínűleg a villanyszámla összegének csökkentése, jó esetben lenullázása. Semmi kétség, azzal, hogy a „saját magunk” által megtermelt energiát használjuk fel, jelentős mértékben kevesebb lesz az áramkiadásunk. Emellett azonban számos más előnnyel is jár egy napelem rendszer kiépítése, legyen szó családi házról, vagy cégek nagyobb épületeiről.

A napenergia egy kifogyhatatlan és ingyenes energiaforrás, így – ha megfelelő rendszert építünk ki – nem kell áramszünettől, vagy más hasonló kellemetlen helyzettől tartanunk. A napelemek nem is igényelnek költséges és rendszeres karbantartást, hiszen nincsenek mozgó alkatrészei, amik az évek során meghibásodhatnak vagy elkophatnak. Ennek köszönhetően pedig hosszú élettartamúak. A rendszer telepítése és beüzemelése nem igényel sok időt. A napelemekkel minden általános háztartási gép és az elektromos fűtés is működtethető.

Ha a későbbiekben eladásra kerülne az ingatlan, annak értéke jóval nagyobb lesz a napelem rendszernek köszönhetően. Mindemellett pedig környezetbarát is. Jelentős mennyiségű áramfogyasztást fedez évente, és mivel káros anyagkibocsátás- és zajmentes, a környezetnek semmilyen téren nem zavaró.

Szaldós elszámolás: meddig vehetem igénybe?

A szaldós elszámolás 2023. december 31-ig megtörtént napelem rendszer telepítéshez vehető igénybe. 2024. január 1-jétől egy más típusú, bruttó elszámolás lesz érvényben, amivel az árazások eltérőek lesznek, illetve az elszámolásra is havonta kerül majd sor. Az éves elszámolás előnyeivel szemben a havonta történő elszámolás kedvezőtlenebb feltételnek számít.

A 2023. december 31. előtt telepített napelem rendszerek esetében az elszámolás módja 2024. január 1-jétől nem változik. Éppen ezért érdemes minél hamarabb megkezdeni a napelem rendszer telepítését.

A Soler csapatára már a kezdetektől számíthat egészen a kivitelezésig. Ajánlatkérést követően mérnökeink kimennek a helyszínre felmérni a ház paramétereit és az Ön igényeit. Megegyezés után saját kivitelezőink telepítik és üzemelik be háza új napelem rendszerét.

Amennyiben Ön pályázati támogatáson keresztül szeretne új napelem rendszert telepíttetni, a Soler átvállalja Öntől a pályázat benyújtását is. Kérjen ajánlatot a Soler csapatától!

A SOLER SZAKÉRTŐI BLOGJA

Amit a napelemekről tudni érdemes