Napelem megtérülés: mennyi idő alatt fizetődik ki a beruházás?

Azokban, akik napelem rendszer telepítésén gondolkodnak jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis mennyi idő alatt térül meg a beruházás. Ez a szempont ugyanis kiemelt szerepet tölthet be a végleges döntésben. Különösen most, a rohamosan emelkedő energiaárak mellett gondolkodunk el egyre többen egy ilyen rendszer telepítésén. A legtöbbünk azonban nem jártas a témában és számos kérdése merülhet fel. A legfőbb ilyen a napelem megtérülés ideje, ami több tényezőtől is függ. Cikkünkben ezeket vesszük sorra és azt is megmutatjuk, hogyan érdemes kiszámolni a megtérülési időt.

Napelem megtérülés ideje

Napelem megtérülés: hogyan kalkuláljunk?

Eltérő teljesítményű napelem rendszer szükséges egy nagyobb épületre (pl. irodaház), mint egy családi házra. Ez azt jelenti, hogy a megtérülés idejében is lehetnek eltérések egy céges napelem rendszer és egy magán felhasználású rendszer között. Mivel néhány hónap alatt hatalmasat változott a piac, ami főképp a lakossági felhasználást érinti, a lakossági beruházásokról nehéz lenne pontos vagy általános megtérülési számokat megállapítani. A lakossági felhasználóknak szinte minden esetben egyedi módon szükséges megtérülést számolni.

Jelen cikkünkben ezért egy irodaház esetét vizsgáljuk meg és az alábbi példa számításban is ennek megfelelő számok szerepelnek. Ezek az adatok a valóságban a különböző befolyásoló tényezők függvényében minimálisan eltérhetnek. A példa kalkuláció célja kizárólag az, hogy bemutassuk a számítás módját.

Ahhoz, hogy ki tudjuk számolni, nagyjából mennyi idő alatt térül majd meg a beruházás, a következő adatokra lesz szükségünk:

  • az épületre vonatkozó villamosenergia ára (a tavalyi évhez képest kb 3-7-szeres ár)
  • telepítési költségek (anyag és kivitelezés díja)
  • az épület éves energiaszükséglete (feltételezve, hogy pontosan annyit termel a telepített rendszer)

Példa kalkuláció rezsicsökkentett energia árral

Adott egy céges épület, aminek az éves villamosenergia szükséglete körülbelül 60 000 kWh, aminek a napi és napon belüli megoszlása változó lehet. Ezt az áram mennyiséget egy 50 kWp teljesítményű rendszer tudja teljesen fedezni ha éves, szaldós elszámolással kalkulálunk, mivel ez az elszámolási fajta “kiegyenlíti” az adott éven belül a fogyasztási egyenetlenségeket. Egy ilyen napelem rendszer beruházási költsége megközelítőleg nettó 14.5 millió forint. Ha a rezsicsökkentett 40 ft/kWh-os árral számolunk, akkor napelem nélkül a villanyszámla éves költsége 60 000*40, vagyis 2 400 000 forint.

Ha viszont az egész évben felhasznált villamosenergiát napelemünk termeli meg, akkor a havi villanyszámlánk 0 forint lesz, így ezt az összeget teljes egészében megspóroljuk. Ebben az esetben a napelem megtérülés idejét úgy kapjuk meg, hogy a beruházási költséget elosztjuk a megspórolt költséggel: 14 500 000 / 2 400 000 = ~6, azaz körülbelül 6 év alatt fizetődik ki a beruházás.

A legtöbb vállalati tulajdonú épületre azonban nem vonatkozik a csökkentett villamosenergia ár, így ezeknek a cégeknek az árak többszörösével kell kalkulálniuk, továbbá a visszatermelés és így a szaldós elszámolás lehetősége is szünetel vagy megszűnt.

Emelt energiaárak és “visszwatt”

Amennyiben az adott épület kiesik a rezsicsökkentés védelme alól, úgy a fenti példa számítást 3-7-szeres árral kell elvégezni. Vegyünk például egy 200 ft/kWh-ás villamosenergia árat. Ebben az esetben ugyanennek az irodaháznak napelem nélkül az éves kiadása 12 millió forint. Mivel a napelem rendszer kivitelezési díja nem változik, a megtérülési idő sokkal rövidebb lesz: 14 500 000 / 12 000  000 = ~1.2, azaz mindössze körülbelül 1 év alatt megtérül a teljes rendszer beruházása.

Nehezítő tényező még, hogy nem lehetséges a hálózatra való visszatáplálás azoknak a cégeknek, amelyek saját felhasználásra termelnek villamosenergiát napelem rendszerrel. Az ilyen magas energiaárak mellett azonban még így is jobban megéri napelem rendszert telepíteni. Ennek oka, hogy a vállalkozások, ipari épületek és irodaházak többnyire napközben fogyasztanak, illeszkedve a napelemes rendszer termeléséhez, így a napelem által megtermelt energia akár 90-100%-a is hasznosul.

Erre megoldást jelenthetnek a hibrid, vagy a visszwatt védelemmel ellátott napelem rendszerek. A napelem ráadásul a megtérülés után is termeli az áramot, nem beszélve arról, hogy jelentősen megemeli az épület értékét is.

Mitől függ a napelem megtérülés ideje?

Hogy mennyi idő alatt térül meg a napelem rendszer beruházásának összege, több mindenen is múlik. Egyes tényezők jelentősen jobban befolyásolják annak az időnek a hosszát, ami alatt kifizetődik egy napelem rendszer beruházása. Érdemes azonban figyelembe venni egyéb szempontokat is, hiszen minimálisan minden háztartásnál eltérő lehet ez az idő.

Villamosenergia ára

Ahogy a fentebbi példa kalkulációban is láthattuk, ez a legfőbb tényező, amitől függ, hogy mennyi idő alatt fizetődik ki a beruházás. Különösen az aktuális globális áremelkedés mellett fontos ez a szempont. Minél magasabbak az energiaárak, annál hamarabb térül meg a napelem rendszer összege.

Elszámolás módja

Számít az elszámolás módja is. Az éves szaldós elszámolás például igen kedvező feltételeket biztosít annak, aki napelem rendszert telepíttet. Erről az elszámolási módról részletesebb információ egy másik bejegyzésünkben olvasható: szaldó elszámolás. Ennek a fő kedvező feltétele, hogy az esetlegesen megtermelt és fel nem használt többlet energiát szolgáltatónk hálózatán díjmentesen tárolhatjuk és használhatjuk fel, amikor szükséges (pontosabban ugyanannyi a villamosenergia eladási- és vételára). Ennél az elszámolásnál a villanyóra csak évente kerül leolvasásra. Azonban a fentebb leírtak is rávilágítanak arra, hogy sok esetben “van élet a szaldó után is”, tehát pénzügyileg is egy igen kedvezően megtérülő beruházást lehet megvalósítani a napelemes rendszerrel abban az esetben is ha a hálózatra nem termel vissza a rendszer, tehát úgynevezett “visszwatt”-os rendszert valósítunk meg.

Épület paraméterei

Nem mellékes az sem, hogy milyen paraméterekkel rendelkezik az épület, amire a rendszert telepíttetni kívánjuk. Ha ezek a paraméterek megfelelőek, akkor a telepített rendszer a lehető leghatékonyabban ki tudja használni a napenergiát. Ebből a szempontból az egyik legfontosabb tényező a tető tájolása. Egy dél felé néző tetőre telepített napelem rendszer tudja begyűjteni a legtöbb napsugarat. Az északi irányú tetőn kívül egyébként bármely tájolású házon hatékonyan működik a napelem rendszer.

A dőlésszög is fontos tényező, azonban Magyarországon a legtöbb tető az ideális 30-45°-os szöggel rendelkezik, így ez nem okoz problémát. A legtöbb céges épület lapostetővel rendelkezik, ez esetben pedig egy speciális tartószerkezettel megemelhetők a napelem panelek.

Anyag- és kivitelezési ár

Mint azt a példa számításban is láthattuk, a napelem megtérülés idejének számításához szükséges a teljes rendszer kivitelezésének ára is. A különböző napelem kivitelező cégek árszabásai és az anyagárak is eltérhetnek egymástól. Mivel napelem rendszert hosszútávra választunk, fontos, hogy jó minőségű, időtálló és strapabíró rendszert telepíttessünk. Ehhez azonban nem érdemes az olcsóbb kategóriákból választani. Próbáljunk meg inkább a jó ár-érték arányra törekedni.

A Soler például korrekt anyag- és kivitelezési áron telepít prémium minőségű napelem rendszereket, amelyek hosszú évtizedeken át képesek hibátlanul működni. Ezek a rendszerek csak minimális karbantartást igényelnek, mégis hosszútávon tesznek jó szolgálatot a háztartásokban.

Eltérő lehet, hogy a különböző háztartások energiaellátását milyen teljesítményű rendszer képes fedezni. Weboldalunkon található kalkulátorunk segítségével azonban lehetőség van előre ellenőrizni. Pontosabb információkat pedig az ajánlatkérés során tudunk adni.

Fontos!

Amikor napelem rendszer telepítését tervezzük és bekérjük az ajánlatot a kivitelező cégtől, akkor általában egy helyszíni felmérés során vizsgálják meg, hogy milyen teljesítményű rendszerre, hány darab napelem panelre van szükség az adott háztartás energiaellátásához. Ekkor az aktuális, villamosenergiával működő háztartási gépek, berendezések fogyasztása alapján határozzák meg mindezt.

Amennyiben azonban tervben van a közeljövőben egy újabb, árammal működő gép beszerzése, arról mindenképp tájékoztatni kell a kivitelezőket. Hiába telepítik ugyanis az aktuális energiaszükségletet biztosító rendszert, ha később beépítésre kerül például egy jakuzzi, amivel a napelem rendszer tervezésekor nem számoltak. Ebben az esetben ugyanis az ahhoz szükséges villamosenergiát a rendszer nem lesz képes előállítani és jelentős költségünk keletkezik.

Ha viszont a kivitelező cég egy ilyen tervben lévő, a villamosenergiát érintő, újabb beruházásról időben értesül, a telepítésre váró napelem rendszert aszerint tervezi meg. Érdemes tehát előre átgondolni, listát írni arról, hogy milyen gépek és elektromos berendezéseket szeretnénk a napelem rendszer által megtermelt energiával üzemeltetni.

A SOLER SZAKÉRTŐI BLOGJA

Amit a napelemekről tudni érdemes