Napelem támogatás: információk az aktuális helyzetről

A napelem rendszerek az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, különösen az energiaárak jelentős megnövekedése óta. Egy ilyen rendszerre való beruházás azonban magas költségekkel jár, amit nem mindenki tud saját zsebből kifizetni. Éppen ezért igen rendszeresen írnak ki különböző pályázatokat, energetikai újításokra vonatkozó támogatásokat, amelyekkel megvalósítható a napelem telepítés. Az eddigi támogatások szinte kivétel nélkül lejártak, így sokakban merül fel a kérdés: Milyen napelem támogatás várható 2023-ban? Várható-e egyáltalán pályázati kiírás?

Cikkünkben megvizsgáljuk, mi a helyzet jelenleg és hogy számíthatnak-e a magánszemélyek vagy cégek bármilyen napelem telepítésére is felhasználható támogatásra.

Napelem támogatás pályázatok

Korábbi pályázatok

Habár a legtöbb támogatásra már nem lehet igényt benyújtani, röviden érdemes szót ejteni ezekről is, ugyanis ezek alapján nagyjából láthatjuk, hogy a jövőben milyen feltételekkel és milyen mértékű támogatásra számíthatunk.

Az elmúlt időszak egyik legnépszerűbb támogatása a vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás volt. Az igény benyújtásának határideje 2022. december 31-én járt le. Ez a támogatás olyan magánszemélyek részére szólt, akik 25 év alatti gyermeket nevelnek. A támogatás mértéke legfeljebb az összes elszámolható költség 50%-a volt, legfeljebb 3 millió Ft.

A másik 100%-os és vissza nem térítendő támogatást az RRF-6.2.1 kódszámú, amelyet átlagjövedelem alatt élők számára írtak ki. Ez három csomagot tartalmazott, amiktől függően a támogatás mértéke 2.8 és 11.5 millió forint között mozgott. Mivel ez a támogatás kifejezetten az átlagjövedelem alatt élőknek szólt, külön feltétel volt, hogy a háztartásban élők egy főre jutó éves jövedelme 4 850 000 Ft alatt legyen.

A legutóbbi konstrukció 2022.10.24-én lejárt, azonban várható folytatás, amelyet az alábbiakban részletezünk.

Aktuális napelem állami támogatás

Várható napelem támogatás 2023-ban?

Azt fontos tudni, hogy jelenleg nincs aktív napelem támogatás, így egyelőre mindenképp várni kell a következő kiírására. Vannak azonban olyanok, amelyek korábban már elindultak, az első konstrukció határideje lejárt, de a jövőben várható folytatás.

RRF-6.2.1 – 100%-os támogatás napelemrendszer telepítésére

Ez a napelem pályázat több szakaszban aktív, így a benyújtásra is szakaszonként lesz lehetőség.

Olyan magánszemélyek nyújthatják be, akik nagykorú természetes személyek, rendelkeznek magyar adóazonosító jellel. Emellett annak az ingatlannak a tulajdonjogával rendelkeznek, amin a napelem rendszer telepítése megtörténik. Végül pedig – ahogy azt már említettük – feltétel az is, hogy az ugyanebben az ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező természetes személyek összevont bruttó jövedelmének egy főre jutó összege 0 és 4 850 000 Ft közé essen.

A támogatás többféle felújítási, korszerűsítési munkát is támogat. Ami a napelem rendszert illeti, saját fogyasztás céljával a tetőszerkezetre telepített, legfeljebb 5 kWp teljesítményű rendszerre használható fel. Erre a támogatás maximum 2.9 millió Ft. Amennyiben a napelemes rendszer mellett fűtéskorszerűsítés és nyílászáró csere is történik, úgy a támogatás mértéke maximum 11.3 millió Ft.

Széchenyi Beruházási Hitel MAX

A Széchenyi Beruházási Hitel MAX egy napelem pályázat cégeknek. Az első konstrukció határideje lejárt 2022 novemberében, azonban több hírportálon is olvashatjuk, hogy hasonló feltételekkel számíthatunk a Széchenyi Hitel Program folytatására 2023-ban is. Ezt egyelőre nem erősítette meg a kormány, és ennél pontosabb információk se állnak rendelkezésre.

A hitelösszeg az előző konstrukcióban 1-500 millió Ft között volt, 10 éves futamidőre. Feltétel volt, hogy a tervezett beruházási költség 10%-át a beruházó önerőből állja, a kamat pedig évi fix 0.5% volt. Hasonló feltételekkel számíthatunk a Hitel Program következő pályázatára.

Napelem pályázat benyújtás folyamata

Napelem támogatás: pályázat benyújtás folyamata

Támogatásonként minimálisan eltérhet a pályázat benyújtásának folyamata, de az alábbiakban leírjuk a fő lépéseket és, hogy milyen szükséges dokumentumokat kell mellékelni a benyújtáskor. Maga a pályázat benyújtása díjtalan és a vissza nem térítendő támogatásoknál természetesen a megvalósítás sem kerül pénzbe a beruházónak.

  • Az első lépés a kivitelezői szerződéskötés, amelynek során a pályázó és a regisztrált kivitelező szerződést köt.
  • A pályázatot csak ezután lehet benyújtani online a napelem.palyazat.gov.hu oldalon regisztrációt, majd bejelentkezést követően. A regisztráció során értelemszerűen töltse ki adatait és fogadja el az Adatvédelmi és Felhasználói Szabályzatot. Majd az e-mailben kapott linkkel erősítse meg a regisztrációt.
  • Bejelentkezés után a pályázati előminősítés következik. Ehhez kattintson a Lakosság / Pályázati előminősítés menüpontokra, majd itt is töltse ki a kért mezőket értelemszerűen. A benyújtás után a várakozási sorba kerül. Addig ne zárja be az ablakot, amíg nem kerül sorra.
  • Amennyiben a támogatás többféleképpen felhasználható, egy olyan felületre kerül, ahol kiválaszthatja, pontosan mire szeretné felhasználni a támogatást. Az online felület ezt követően is mindig átirányítja Önt a szükséges oldalakra, ahol szintén adatokat kell megadni.
  • Az egyes pályázatokhoz általában több dokumentumot is szükséges csatolni. Ezeket a pályázati felhívás mindig tartalmazza. A pályázat benyújtása előtt szerezze be az összes szükséges dokumentumot, elektronikus aláírással ellátva.

A folyamat a kiírt pályázattól függően eltérő lehet a továbbiakban és az elbírálás során a pályázati benyújtások sorrendje nem számít.

Túl sok időt és energiát igényelne Öntől a folyamat? A Soler napelem kivitelező cég teljes körű szolgáltatásának része a pályázat megírása és benyújtása is. Amennyiben Ön nem szeretne a pályázati benyújtással foglalkozni, átvállaljuk Öntől a teljes folyamatot, így időt és energiát spórolunk meg a számára. Bízzon ránk mindent már az elejétől!

Napelem rendszer telepítése: megéri támogatás nélkül?

A napelem rendszer telepítése nemcsak környezetvédelmi, de költséghatékonysági szempontból is okos döntés. Mi van azonban akkor ha nem érhető el aktív napelem támogatás?

Amennyiben egy cég vagy magánszemély önerőből is képes finanszírozni a beruházást, úgy támogatás nélkül is megéri napelem rendszert telepíttetni. Egy megfelelően megtervezett rendszer mellett ugyanis áramszámlánk akár 0 Ft is lehet, amivel pár év alatt megtérül a beruházás összege. Minél magasabbak az energiaárak, annál hamarabb jön vissza ez az összeg. A napelem megtérülésének kiszámításáról egy másik cikkünkben részletesen írtunk.

Miután a beruházás teljes összege megtérült, a napelem továbbra is termeli a villamosenergiát, azaz profitot hoz a háztartás számára. Nem beszélve arról, hogy a napelemmel ellátott ingatlan értéke jelentősen magasabb, mint egy ugyanolyan paraméterekkel rendelkező, de napelem nélküli épület.

A Soler szakemberei jó minőségű alapanyagokból készült napelem rendszerekkel dolgozik és teljes körű szolgáltatást nyújt. Ennek része már a pályázat benyújtása is, majd a rendszer megtervezése, kivitelezése, beüzemelése és karbantartása. Akát napelem támogatás segítségével, akár önerőből tervezi napelem rendszer telepítését magánotthonára vagy céges épületre, forduljon bizalommal a Soler csapatához!

Kérjen ajánlatot még ma!

A SOLER SZAKÉRTŐI BLOGJA

Amit a napelemekről tudni érdemes