Szigetüzemű napelemes rendszer: megéri beruházni?

A jelenleg érvényben lévő lakossági napelem szabályzat értelmében azok, akik ezt követően indítják el napelem rendszer telepítési igényüket már nem táplálhatják vissza a megtermelt energiát a szolgáltató hálózatára. Ez egy jelentősen hátráltató tényező a jövőbeni napelem tulajdonosok számára, hiszen a rendszer napközben termel, amit azonban a legtöbben az esti órákban használnak fel. Ha viszont nincs lehetőség a visszatáplálásra, akkor a megtermelt energia elvész. Ezt a problémát hivatott orvosolni az úgynevezett szigetüzemű napelemes rendszer. De vajon megéri beruházni egy ilyen rendszerre?

Cikkünkben leírjuk, hogyan is működik a szigetüzemű napelem és azt is megnézzük, hogy tényleg megoldást jelent-e a problémára.

Szigetüzemű napelemes rendszerek

Szigetüzemű napelemes rendszer – hogyan működik?

A szigetüzemű napelem lényege, hogy a rendszer nincs hálózatra kapcsolva, hanem egy saját, önálló áramellátó rendszerként működik. Ez azt jelenti, hogy az inverter ennél a rendszernél nem a mérőórába táplálja a megtermelt energiát, hanem továbbítja azt a rendszer saját akkumulátorába. Ez képes meghatározott ideig, meghatározott mennyiségű villamosenergiát tárolni. Az akkumulátorban tárolt energiát a töltésvezérlő alakítja át, ami közben arra is ügyel, hogy megelőzze a kisülést, túltöltést.

A szigetrendszerű napelem invertere nem csatlakoztatható bármilyen akkumulátorra, csakis a kifejezetten erre a célra készült, speciális tároló akkumulátorral köthető össze. Ebből adódóan a hagyományos rendszerrel ellentétben valamivel több eszköz, alkatrész beszerelésére és beüzemelésére van szükség a szigetüzemű napelem esetében.

Különbség a hagyományos és szigetüzemű napelemes rendszer között

Alapvetően nincs jelentős különbség a hagyományos, hálózatra kapcsolt és a szigetüzemű napelem rendszer között. Mindkét esetben az inverter alakítja a megtermelt egyenáramot a háztartásban használható váltakozóárammá. A napelem panelek és azok felszerelése is megegyeznek a két rendszer esetében. Csupán minimális eltérések vannak a két típus között, ebből is a két legfontosabbat érdemes kiemelni.

Az egyik fő különbség, hogy a szigetüzemű rendszerrel teljesen függetlenek vagyunk a szolgáltatótól, annak hálózatától, hiszen a megtermelt áramot saját magunk tárolhatjuk, majd használhatjuk fel, amikor szükséges. A másik pedig a megtermelt energia továbbításának helye. Ez a hálózatra kapcsolt rendszer esetében a mérőóra, míg a szigetüzemű napelem esetében a tároló akkumulátor.

A hagyományos rendszernél a kétirányú mérőóra nemcsak a megtermelt, de a felhasznált energiát is méri, rögzíti, hiszen ez alapján fizetjük a szolgáltató felé a különbözetet. Ezzel szemben, mivel a szigetüzemű rendszer nincs hálózatra kötve, nem is szükséges, hogy ezeket az adatokat mérje. A megtermelt és felhasznált energia kizárólag a miénk, úgymond „nem tartozunk elszámolással” senki felé.

Érdemes megemlíteni még azt az eltérést is, hogy a szigetüzemű napelemes rendszer akkumulátora csak korlátozott mennyiségű energiát képes tárolni, míg a hálózatra kapcsolva a rendszer által megtermelt összes energiát betáplálhatjuk a szolgáltató hálózatára és fel is használhatunk annyit, amennyire szükségünk van.

A szigetüzemű napelemes rendszer egyik nagy előnye, hogy mivel a szolgáltatótól függetlenek vagyunk, nem kell a hosszú és bonyolult bürokráciával foglalkoznunk. Emellett ugyanebből az okból kifolyólag engedélyre sincs szükségünk a rendszer telepítéséhez és beüzemeléséhez.

Megéri ilyen rendszerre beruházni?

A rendszer működését megismerve elsőre talán ideális megoldásnak gondoljuk, azonban jelenleg szinte lehetetlen egy ilyen rendszert jól megtervezni. A háztartások igényét csak egy nagyon költséges rendszer tudná kiszolgálni. Ha a rendszer és annak telepítési árán szeretnénk spórolni, akkor viszont az igényeinkből kellene jelentős mértékben engednünk.

Így összességében jelenleg – megfelelő, hosszan és olcsón tárolni képes akkumulátor technológia híján – egy normál családi háztartás számára nem alternatíva.

Mi jelenthet megoldást a problémára?

Az új lakossági napelem szabály mindenkit gondolkodásra késztet, aki napelem rendszer telepítését tervezte, de még a folyamatot nem indította el. Ha viszont a szigetüzemű napelem nem megtérülő megoldás, milyen alternatívák maradtak?

A szigetüzemű napelemes rendszer helyett az úgynevezett visszwatt védelemmel ellátott napelem rendszer jelenthet megoldást a problémára. Ez a napelem rendszer – az inverter szabályozásának köszönhetően – nem termel többletenergiát, amelyet szükséges lenne eltárolni. Ehelyett mindig épp csak annyit termel, amennyit adott pillanatban a fogyasztó fel is használ. Ebből adódóan ez a rendszer leginkább olyan háztartásokban hatékony, ahol a fogyasztás jelentős része napközben történik.

A másik, ami megoldást jelenthet, a hibrid napelem rendszer. Ez a rendszer egyszerre alkalmas a hálózatra való rákötésre és a saját akkumulátoros tárolásra. Így a megtermelt energiát saját magunk tárolhatjuk el, amíg fel nem használjuk azt.

A Soler szakembereire mindkét rendszer beszerzésében és telepítésében számíthat.

Napelem rendszer teljesítménye: milyen szempontok döntenek?

Amikor felmérjük az épület paramétereit, több tényezőtől is függ, hogy mekkora teljesítményű rendszer telepítésére van szükség. A főbb szempontok például az épület mérete és ebből adódóan az energiaigénye. Ez egyrészt a havi vagy éves villanyszámlából, illetve az elektromos árammal üzemelő háztartási gépek és berendezések alapján állapítható meg. Számít az is, hogy napközben mennyi időt tartózkodunk otthon.

Egy kisebb területű épület, például nyaraló vagy melléképület esetén általában elegendő egy 3 kW-os rendszer. Egy teljes háztartáshoz viszont már szükséges a nagyobb, 5-6 kW-os verzió. De ennél is nagyobb teljesítményre lehet szükség, amennyiben nemcsak a hagyományos háztartási gépekhez, hanem például, ha az elektromos fűtést vagy elektromos autó töltését is a napelem rendszer által termelt villamosenergiával szeretnénk megoldani.

Az igények felmérésekor fontos az is, hogy előre gondolkozzunk. Amennyiben a közeljövőben tervezünk olyan fejlesztést, amelyhez ugyanúgy elektromos áram kell majd, azt is jeleznünk kell a kivitelezőnek még a legelején. Még ha a megvalósítás várat is magára, időben bele kell kalkulálni a telepítendő rendszer teljesítményébe, hiszen később a telepített rendszert bővíteni nem lehetséges. Ha nagyobb teljesítmény szükséges, akkor cserélni kell a teljes rendszert. Ezért érdemes időben, még a rendszer telepítése előtt számolni minden jövőbeni tervvel is.

Melyik céget bízzam meg a szigetüzemű napelemes rendszer telepítésével?

Előfordulhat, hogy otthonunk áramellátását nem is az a napelem rendszer tudná leghatékonyabban végezni, mint amelyre laikusként gondoltunk. Fontos tehát, hogy olyan napelem kivitelező céget találjunk, aki teljes körű szolgáltatás keretein belül ebben is segítséget tud nyújtani. A másik fontos tényező, amit figyelembe kell venni a cég kiválasztásánál, a napelem rendszerek minősége. Minél jobb, prémium márkás napelemeket telepíttetünk, annál időtállóbb rendszerről beszélhetünk. Végül pedig a szigetüzemű napelemes rendszer valamivel bonyolultabb, mint a hagyományos, hálózatra köthető napelem, így megtervezéséhez és telepítéséhez komoly szakértelem szükséges.

A Soler kizárólag jó minőségű, prémium termékekkel dolgozik és rendelkezik a megfelelő szakértelemmel, ami egy ilyen rendszer kivitelezéséhez szükséges. Teljes körű szolgáltatást nyújt. Ez azt jelenti, hogy a Soler szakemberei az ajánlatkérést követően helyszíni kiszállás keretein belül felmérik az épület paramétereit és az igényeidet, hogy meg tudják tervezni azt a rendszert, amely a leghatékonyabban képes előállítani a szükséges mennyiségű villamosáramot. Az igényfelmérés egy nagyon fontos lépés, hiszen egy a hálózattól teljesen független szigetüzemű rendszer esetén csak annyi energiát tudunk felhasználni, amennyit a rendszer megtermel és amennyit az akkumulátor el tud tárolni.

A felmérést és tervezést követően a Soler munkatársai beszerzik a szükséges teljesítményű napelem rendszert és telepítik, majd be is üzemelik otthonodban. A rendszer működését megmutatják és minden hasznos információt elmondanak. Amennyiben valamilyen pályázat útján telepítenéd a napelem rendszert, a Soler csapata a folyamat ezen részét is átvállalják, vagyis benyújtják helyetted a pályázatot.

A SOLER SZAKÉRTŐI BLOGJA

Amit a napelemekről tudni érdemes