Télen is tölt a napelem?

Igen! Télen is van elegendő napsütés ahhoz, hogy működtesse a napelemes rendszert, sőt borúsabb időben is termel a rendszer áramot, csak kisebb teljesítménnyel. Ettől függetlenül az éves termelési görbe maximuma nyáron van. A téli termelés rendszerint a havi villanyszámla töredéke, viszont a nyári a többszöröse. Feltéve, ha villanyszámlára van méretezve a napelemes rendszer.

A szolgáltató felé való elszámolást egy oda-vissza mérő óra teszi lehetővé. A nyári időszakban a többlettermelés bekerül a hálózatba, ezt rögzíti az óra. Ez a mennyiség nem vész el. A téli időszakban a többletfogyasztást pedig a hálózat fedezi, de ugyanez igaz az esti órákra is. Az órán lévő adatokat a szolgáltató évente ellenőrzi és a két mennyiség (fogyasztás és betermelt energia) különbségét számlázza, vagy ha többlettermelés van, ez lesz a visszaigényelhető összeg alapja. Emiatt fontos a téli termelés is.

A nagyon alulméretezett rendszerek itt ütközhetnek problémába, mert esetükben sokkal kisebb hatásfokkal működik az inverter, így nagyobb lehet a veszteség a téli időszakban, ezáltal az egész évre vetítve is. A napelemes rendszer működését minden esetben egyéves időszakban vizsgáljuk. Egy év alatt kell megtermelnie azt a mennyiséget, amire tervezve van.

A SOLER SZAKÉRTŐI BLOGJA

Amit a napelemekről tudni érdemes