Napenergia Plusz Program – Ki pályázhat?

2023.12.04.-én megtörtént a bejelentés, hogy az állam 2024-től ismételten támogatni fogja a napelem telepítést a lakosság számára. Sőt nem csak a napelemek telepítését támogatja, hanem az energiatárolóval történő együttes telepítést.  

Ez egy kiváló hír a lakosság számára, hiszen 2022 év elején lezárult a korábbi 100%-os napelemes pályázat, valamint véget ért 2022 év végén az Otthonfelújítási Támogatás, amely 50%-os támogatás biztosított a pályázók számára. 2023-ban emiatt sajnos semmily támogatás sem volt elérhető a lakosság számára, akik napelemet kívántak volna telepíteni saját ingatlanukra.  

VISZONT MOST MEGÉRKEZETT EZ A VÁRVA VÁRT TÁMOGATÁSI FORMA, a Napenergia Plusz Program!  

Ebbe a blogbejegyzésben azt szeretném körül járni, hogy kik pályázhatnak, kik indulhatnak el ezen a pályázaton!  

Kik pályázhatnak?  

Tulajdonképpen minden olyan magánszemély (aki rendelkezik magyar adóazonosító jellel – kis zöld kártya),  

  • akinek van saját tulajdonú ingatlana (NEM KELL 1/1-es tulajdonosnak lennie, lehet résztulajdonos is), 
  • és ebbe (a beruházásban érintett) ingatlanba szól az állandó lakcíme.  

TIPP: ha például nyaralóhoz/vidéki ingatlanhoz/második vidéki házhoz szeretné igénybe venni a támogatást érdemes a pályázati regisztrációt megelőzően átjelentkezni ebbe az ingatlanba.  

FONTOS, hogy vannak KIZÁRÓ TÉNYEZŐK, amelyre nagyon kell figyelni. Azok tehát nem pályázhatnak:  

  • Akiknek már van napeleme a beruházással érintett ingatlanon. 
  • Akik már beadták a napelemes igénybejelentésüket a pályázati regisztrációt megelőzően, azaz 2024.01.15. előtt. 
  • Ha a beruházással érintett ingatlanba be van jelentve vállalkozás székhelye, telephelye, fióktelepje, vagy bárkinek ide van bejelentve az egyéni vállalkozása.  
  • Az ingatlan tulajdonosai között van cég (jogi személyiséggel rendelkező szervezet).  

TIPP: Ha be van jelentve cég vagy egyéni vállalkozás a beruházással érintett ingatlanba, akkor január 15.-ig ki kell jelenteni onnan. Ez egyéni vállalkozás számára nagyon gyors és egyszerű, ügyfélkapun keresztül meg lehet tenni. Kft.-k vagy Bt.-k esetén ehhez ügyvédhez kell fordulni, mivel a vállalkozás társasági szerződését kell módosítani.  

Oké, de milyen ingatlannal lehet pályázni?  

Egy utolsó nagyon fontos dolog, hogy csak arra az ingatlanra lehet érvényes támogatási kérelmet benyújtani, amely lakóingatlannak minősül: családi ház, ikerház, sorház – jogilag és energetikailag is önálló egységet képező épület/épületrész; max. 6 lakásos társasház).  

Honnan tudom, hogy az ingatlanom lakóingatlannak minősül-e? Ezt a tulajdoni lapon lehet megtekinteni. Mégpedig az első oldalon az I. rész alatt, az ingatlan adatai alatt, ezt úgy nevezik, hogy „művelési ág”. Ilyen művelési ág lehet: kivett lakóház, ikerház, hétvégi ház, több lakásos lakóépület stb.  

Erre egy példa:  

Amennyiben nem biztos, hogy a művelési ág meghatározása beletartozik-e a lakóépületek körébe, akkor ezt KSH épületjegyzék dokumentumába tudja leellenőrizni az alábbi linken („Az építmények osztályozása” rész 55.-59. oldal közötti rész): https://www.ksh.hu/docs/szolgaltatasok/hun/epitmenyjegyzek/epitmenyjegyzek.pdf 

Mire lehet pályázni?  

A támogatási kérelmet az alábbi műszaki tartalomra lehet benyújtani:  

  • minimum 4 kW vagy maximum 5 kW teljesítményű inverter
  • maximum telepíthető napelem panel teljesítmény az az inverter teljesítményének max 120%-a lehet, ami azt jelenti, hogy 4 kW inverternél — > 4,8 kWp lehet, 5 kW inverternél — > 6 kWp. (Ha azt vesszük, hogy jelenleg egy a piacon elérhető panel átlagos teljesítménye 430 Wp, akkor ez átlagosan  11 és 13 db panelszámot jelenthet.) 
  • minimum 7.5 kWh, maximum 10 kWh kapacitású energiatároló.  

Következő blogbejegyzésünkbe leírom, hogy milyen műszaki csomagok elérhetőek erre jelenleg a magyar piacon és minek mi az előnye és hátránya.  

A blogbejegyzés szerzője: Markovics Márk, a SOLER Partners Kft. pályázati vezetője.  

2023.12.05. 

A SOLER SZAKÉRTŐI BLOGJA

Amit a napelemekről tudni érdemes