HOY termékekről bővebben – Egy márka felemelkedése.  

Ez egy szubjektív és elfogult blogbejegyzés lesz, mivel arra a kérdésre igyekszem választ adni, hogy miért a Hoy(miles) invertert és a saját gyártású energiatárolóját a Hoy(power)-t tartjuk a legjobb ár-érték alapú választásnak a magyar piac jelenlegi kínálatáról? 

Hogyan ismertük meg a gyártót?  

Ehhez kezdjünk egy kis előzménytörténettel: a 2021 decemberében indult és 2022 januárjában lezárult RRF-6.2.1 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat (népszerűbb nevén: 100%-os napelemes pályázat) esetében cégünk 509 db támogatási kérelmet nyújtott be. Ebből 470 támogatási kérelem kapott Támogatói Okiratot. Ebből 350 db komplex projekt. Komplex projekt esetében az alábbi tevékenységeket kell megvalósítanunk a pályázóknál:  

 • fűtéskorszerűsítés 
 • nyílászáró csere 
 • napelem telepítés 
 • energiatároló kiépítése 


Tehát már ebben a pályázatban is számolni kellett napelem + tároló telepítéssel. 2021-ben a műszaki ajánlatainkat még Huawei inverterrel és energiatárolóval terveztük, mert akkor még csak ezt ismertük mi is és a piaci szereplők 95%-a.  

Azonban a pályázat döntési értékelése, a bírálata és a munkák megkezdéséhez szükséges előlegek folyósítása több mint 1,5 évet csúsztak, emiatt csak 2023 második felében tudtuk megkezdeni a kivitelezéseket. 

A 1,5 idő alatt sok olyan esemény történt, amely sajnos befolyásolta a korábban összeállított pályázati költségvetést, hiszen a forint euróval szembeni értéke gyengült, a magyarországi infláció pedig 25%-on tetőzött. A Huwei által kínált termékkombináció hihetetlenül megdrágult, emellett azt vettük észre, hogy más gyártók tudásban és funkcióban is többet tudó inverterekkel jelentek meg a magyar piacon.  

Így mi is piackutatásba kezdtünk. Több hazai forgalomban már megtalálható gyártó magyarországi képviseltével találkoztunk és tárgyaltunk. Beszéltünk a Deye, a SOLAX, a Sungrow és a SOFAR magyarországi képviseletével. De találkoztunk, olyan gyártókkal is, akik Európában már több nagy országban is jelen vannak és készen állnak arra, hogy kiterjesszék piaci jelenlétüket kisebb országokban is, mint például Magyarország. Ilyen gyártók voltak: a COSMX, Vestwood, Hoymiles.  

Annak érdekében, hogy minél jobb árakat és kondíciókat tudjunk kiharcolni saját ügyfeleink számára emiatt elmentünk 2023 júniusában Európa legnagyobb napelemes expojára, amit Münchenben tartottak. Itt tudtunk találkozni az összes gyártóval, azok termékeit élőben, fizikailag is meg tudtuk nézni, láthattuk működés közben is. Ezeket össze is tudtuk egymással hasonlítani.  

Korábbi év eleji találkozóink, saját összehasonlításaink és a müncheni látogatásunk kiértékelését követően arra az elhatározásra jutottunk, hogy a Hoymiles gyártó stratégiai partnerévé kívánunk válni a magyar piacon. Erre kötöttünk stratégiai együttműködési megállapodási szerződést. Szeretnénk nekik segíteni és a partnerükké válni abban, hogy az egyik legnagyobb magyarországi forgalmazóvá váljanak. A gyártó célja, hogy Magyarország TOP3 legnépszerűbb termékellátójává váljanak a napelemes inverter és tárolók piacán.  

Milyen tényezők segítették a pozitív döntésünket 

 • Megbízható cég: 2012-ben alakult cég növekedése napjainkban is dinamikus és töretlen.  
 • Tőkeerős cég: 2017-ben 28 millió dolláros üzleti angyal befektetés kaptak, amely gyorsan megtérült a befektetőknek. A cég 2021-ben tőzsdére lépett. Jelenleg az egyik legerősebb ázsiai tőzsdén a Sanghaji Értéktőzsdén van bejegyezve, ez egyike a három kínai értéktőzsdének, melyik függetlenül működik a Kínai Népköztársaságban. 
 • Innovatív cég: a céget Dr. Yang Bo alapította, aki hatalmas szaktekintélynek számít az invertergyártás iparágában. Benne van abban a bizottságban, amely a nemzetközi standardokat és szabványokat dolgozzák ki az inverterekre vonatkozóan, amelyek jelenleg forgalomban vannak az egész világon. Dr. Bo-t az Állami Természettudományi Díj második díjával is kitüntették 2016-ban – ez az elismerés azoknak, akik jelentős tudományos felfedezéseket tettek. 
 • Európai jelenlét: 2015 óta exportálnak invertereket és energiatárolókat külföldre. A fő célpiacok az Egyesült Államok, Ausztrália és az Európai Unió. Európán belül az elsődleges célpiac Németország, Lengyelország és a Benelux államok voltak. Az elmúlt 3 évben az európai expanzió annyira sikeres volt, hogy 2022-ben saját irodát, raktárt és ügyfélszolgálati központot nyitottak Hollandiában.
 • Magyar terjeszkedési cél: A nyugat-európai országokban való jelenlétet követően a kelet-európai piacok felét vették az irányt. Lengyelországot követően Magyarország számukra az az ország, ahol szeretnének jelen lenni. Ezt kellő komolysággal is teszik. Invertereik már regisztrálásra kerültek a hazai áramszolgáltatóknál. Van Magyarországon vegyes kínai-magyar vállalkozásuk, amely ellátja az importőri feladatokat. A Hoymiles aktívan keresi az európai gyáruk helyszínét is, ezzel kapcsolatban pedig aktív egyeztetések történnek már a megfelelő magyar kormányzati ügynökségekkel. (A Hoymiles a CATL akkumulátor gyártó celláit használják saját energiatárolójuknál. A CATL építi Debrecenben a magyarországi gyárát). 
 • Termékek kiváló ár-érték aránya: a Hoymiles termékei magas minőséget képviselnek az inverterek mind pedig az energiatárolók piacán. Mondhatjuk, hogy ezek felső polcos termékek. Emellett a Hoymiles törekszik arra, hogy az áraik megfizethetőek legyenek. Tudják, hogy ahhoz, hogy kellően ismertek legyenek és utolérjék a huawei márkaismertségét, amiatt most kedvezményes áron kell adniuk, hogy terjeszkedni tudjanak. Így ezt a lehetőséget Magyarországnak ki kell használnia, hogy jó ár-érték arányban tudunk termékekhez jutni.
 • Jó kommunikáció és jelenlét: mivel a cég elsősorban nyugati és európai országokba exportál emiatt a brand és a termékek designja mellett a kommunikációra is nagy hangsúlyt fektet. Nagyon aktív jelenlétet fordít a cég a közösségi platformokon. Érdemes követni a Hoymiles Facebook oldalát: https://www.facebook.com/HoymilesOfficial , mivel ott látni lehet, hogy mennyire sok országban jelen vannak és ott milyen sikereket, mérföldköveket értek el. Emellett aki jobban nyitott a műszaki ismeretek felé, azoknak a cég LinkedIN oldalát tudjuk ajánlani, ahol megosztja a cég a kutatás fejlesztéseik információit is, és bepillantást engednek a legújabb termékekkel kapcsolatos eredményekbe. Linkedin profil: https://www.linkedin.com/company/hoymiles-solar/posts/?feedView=all  


Illetve itt tegyünk egy megjegyzést, hogy a Hoymiles hollandiai központjában minden hétköznap 9 és 17 óra között elérhető technikai támogatás van a kivitelezők számára. (Jó hír, hogy van már magyar nyelvű támogatás is, sőt valószínűleg Magyarországon közösen fogunk Support Centert nyitni, de erről majd a későbbiekben írni fogunk.)  

Mit tudnak azok a termékek, amelyek a Napenergia Plusz Program keretében telepítésre kerülnek?

HOYMILES HYT-HV-EUG1 – A 3 FÁZISÚ, HIBRID INVERTER CSALÁD. 

 • Esztétikus és ergonomikus kialakítás. Strapabíró külső. IP 65 standardnak megfelelő időjárásállóság. 
 • Tudja az aszimmetrikus fáziskezelést. = Mindig annyi áramot tud leadni amennyi éppen a háztartás számára szükséges (ha például korlátozva van a visszatáplálás).  
 • Van beépített back up üzemmódja. Azaz, ha történik egy hirtelen áramszünet, akkor a fogyasztók tovább tudnak üzemelni.  
 • Szigetüzemű működésre is képes. Tehát ha nincsen tartósan áram és ha süt a nap, vagy elegendő áram van a csatlakoztatott energiatárolóban akkor az ingatlan elektromos berendezései képesek zavartalanul üzemelni.  
 • Az inverter saját teljesítményének 150%-át is képes kezelni.  
 • 10 év teljeskörű gyártói garanciát biztosítanak. (A legtöbb konkurencia csak 5 évet biztosít, amit úgy kommunikálnak 10 évnek, hogy 5 + 5 év, de tudni kell, hogy a második 5 év az általában csak a kivitelező adja, vagy a gyártó extra költséget kér érte. De ha annyira biztos a gyártó a termékében, akkor miért nem adja élből 10 év garanciával? Ezt a konkurenciától mindig kérdezzük, de nem kapunk ezzel kapcsolatban egzakt választ).  
 • Generátor is kapcsolható hozzá. Van hozzá külön kimenet. Meg tudjuk adni a kompatibilis generátor gyártók listáját.  
 • Saját fejlesztésű applikáció, amiben nyomon lehet követni nem csak a napelemes rendszer termelését, hanem magát az ingatlan fogyasztását is. Ez az inverterrel együtt járó SMART METER elnevezésű eszköznek köszönhető. Ez az inverterrel egy dobozban jön és mi ezt is beszereljük a telepítéskor.  
 • Utoljára a legfontosabb, hogy csatlakoztatható hozzá energiatároló. Több energiatárolóval is kompatibilis, de van saját márkás energiatárolója is. (A Huawei-hez például csak a saját gyártámányú energiatárolót lehet csatlakoztatni).  
 • Az energiatárolót képes „okos” módon kezelni, azaz lehet vezérelni a töltési és kisütési időszakokat.  


HOYHOME HV ENERGIATÁROLÓ TERMÉKCSALÁD

 • Ez Hoymiles saját gyártású és saját márkájú energiatárolója.  
 • Modern minimalista dizájn, praktikus és elegáns. — > Lehet mondani, hogy a kanapé mögött elfér és senkit sem zavar. 😊  
 • IP55 besorolás, alkalmas kültéri és beltéri telepítésre.  
 • Van benne beépített önmelegítő funkció alacsony hőmérsékletű üzemhez. Így zavartalanul tud üzemelni 0 fokos hőmérséklet esetén is.  
 • Wifi & Bluetooth kapcsolat 
 • Távoli monitorozás, diagnosztika és frissítés 
 • Kábelmentes tervezés, rendkívül kényelmesen telepíthető vagy bővíthető 
 • Tökéletesen biztonságos lítium-vas-foszfát akkumulátor 
 • Egyszerűen telepíthető Plug&Play rendszer: 1-6 db modulárisan egymásra helyezhető akkumulátor egység. 
 • 10 év gyártói garancia van rá.  


Ezek minket is megerősítettek abban, hogy a HOY és termékei a legjobb választás jelenleg.  

Ebben a videóban Jose Sayago a Hoymiles európai vezetője bemutatja a HOY termékeit. A 2023 nyarán tartott müncheni napelem EXPO-n történt a videó rögzítése: https://www.youtube.com/watch?v=z-VmAWBUoJs  

Annak érdekében, hogy jobban megismerje a HOY termékeit vegye fel velünk a kapcsolatot és szívesen tájékoztatjuk megoldásainkról és a lehetőségeiről!  

Blogbejegyzés szerzője: Papp Márton, a SOLER Partners Kft. ügyvezetője 

2023.12.12. 

A SOLER SZAKÉRTŐI BLOGJA

Amit a napelemekről tudni érdemes