Napenergia Plusz Program – Mire lehet pályázni? Hogyan érdemes a műszaki tartalmat összehasonlítani/értelmezni?

Fontos, hogy az alábbi bejegyzés a szerző egyéni, szubjektív véleményét tükrözi. A szerző 2016-tól foglalkozik napelemes rendszerek telepítésével. Ez idő alatt nagy tapasztalatot szerzett a hazai napelemes iparágról és az ott forgalmazott termékekről.  

Vegyük át mégegyszer, hogy mit is támogat ez a pályázat, mire lehet igénybe venni a Napenergia Plusz Programot. Mi az előírt műszaki tartalom?  

A támogatási kérelmet az alábbi műszaki tartalomra lehet benyújtani:  

  • minimum 4 kW és maximum 5 kW teljesítményű inverter
  • A maximum telepíthető napelem panel teljesítmény az inverter teljesítményének 120%-a lehet, ami azt jelenti, hogy 4 kW inverternél — > 4,8 kWp lehet, 5 kW inverternél — > 6 kWp. (Tegyük fel, hogy jelenleg egy a piacon elérhető panelek átlagos teljesítménye 430 Wp, ekkor ez átlagosan 11 és 13 db panelt jelent.) 
  • minimum 7,5 kWh, maximum 10 kWh kapacitású energiatároló.  

Ezek alapján azt érdemes megnézni, hogy milyen eszközök, műszaki termékek elérhetőek a magyarországi piacon, amelyek megfelelnek ezeknek a fentebbi feltételeknek.  

FONTOS információ, hogy a programban csakis HIBRID inverter alkalmazható. Leegyszerűsítve azt nevezhetjük hibrid inverternek, amely képes akkumulátort kezelni.  

Magyarországon jelenleg 4 db gyártónak van 4 kW teljesítményű hibrid invertere: Fronius, Growatt, Huawei és Sunways.  

12 db olyan gyártó van, akinek pedig van 5 kW teljesítményű invertere. Ezek a következő cégek: Deye, FoxESS, Fronius, Growatt, Huawei, Hoymiles, Saj, Sofar, Solaredge, SolaX, Sungrow és Sunways.  

Ezeknek a gyártóknak csak a fele gyárt energiatárolót is. Mi most ebből kiemelünk 4 db olyan gyártót, akivel dolgoztunk vagy jelenleg is dolgozunk.  

Mielőtt ezt megtesszük, vizsgáljuk, hogy miért előnyös, ha a gyártó nem csak invertert, hanem energiatárolót is gyárt. A legtöbb inverter gyártó már évekkel korábban felismerte, hogy a napelemek által megtermelt árammennyiséget nem minden esetben tudja elhasználni a háztartás, így a megtermelt energia akár el is veszhet, ha azt az áramszolgáltató nem tudja átvenni. Így az energiatárolás kulcsfontosságú kérdés. Emiatt az innovatív és jövőbe tekintő inverter gyártók egy része megkezdte fejleszteni a saját energiatároló egységét. Ezek mögött általában több év kutatás és fejlesztés áll, emiatt jól kipróbált, megfelelően kommunikáló napelem + tároló kombinációk kerültek a különböző gyártók kínálatába. Ezek közül mutatunk be most 4 „párost”. 

Először vegyük őket ABC sorrendben, utána felállítunk egy rangsort is ezek között.  

Deye  

Deye 3 fázisú inverterei, a hibrid funkciókat tudja: képes aszimmetrikus fáziskezelésre, tud kezelni tárolót és van beépített backup üzemmód és visszwatt védelem is.

A funkciókon kívül azonban a design-ra már kevesebb forrás jutott, mert olyan mintha egy vaslapot ráraktak volna az inverter belsejére és azt csavarokkal rárögzítették és még a csavarok is kilátszanak.

Alacsony feszültségű akkumulátorokat tud csak kezelni. Ezeknek a töltése és az energialeadása is lassabb, gyorsabban melegszenek és előfordul, hogy nagyobb energiaigény esetén nem is tudják megfelelően kiszolgálni a fogyasztókat.  

Huawei 

Az egyik legnépszerűbb inverter volt 2021-ben és 2022-ben. Népszerűségét annak köszönheti, hogy szép, letisztult designja van és olcsóbb volt a korábban Magyarországon elterjedt Fronius és SolarEdge invertereknél.

Azonban a Huawei által forgalmazott inverterek tudása nem fejlődött a versenytársakhoz képest.

Hibrid invertereik nem tudják az aszimmetrikus fáziskezelést. Nincsen benne beépített backup üzemmód. Amit meg lehet venni kiegészítőként hozzá, az is csak 1 fázison tud kitáplálni. Korlátozott az akkumulátor bővíthetősége. Az applikációk frissítése Android telefonokon nehézkes.  

Hoymiles 

Megbízható hibrid inverter gyártó. Hibrid inverterei tudják már az új generációs képességeket, úgy mint: aszimmetrikus fáziskezelés; beépített backup üzemmód, generátornak saját kimenet, magasfeszültségű akkumulátorok kezelése.

Élen jár a saját márkás energiatárolók fejlesztésében. Modern és gyors energiatárolóit több módon lehet együtt programozni invertereivel. Képes a zónaidős programozásra, azaz meg lehet határozni, hogy melyik napszakban termeljen a napelem az akkumulátorba, a hálózatra, vagy éppen a háztartást lássa el.

Sőt képes arra, hogy hálózati árammal töltse az akkumulátort akkor amikor olcsó a hálózati áram, majd akkor használja az energiatárolót, ha nem süt a nap, vagy drága másik napszakban az áram.  

Sofar 

Szintén egy megbízható hibrid inverter gyártó. Nemrégiben jelent meg az európai piacon. Hibrid inverterei tudják az elvárt és bővített funkciókat: aszimmetrikus fáziskezelés, backup üzemmód, generátort is lehet hozzácsatlakoztatni.

Elkezdte a saját márkás energiatároló gyártást is. Magasfeszültségű akkumulátort képes kezelni, azonban bővíthetősége korlátozott és magas feszültséghez képest a töltésfelvétele alacsony.  

Összegzés: A mi sorrendünk

  1. Hoymiles – legjobb ár-érték arány. Mindent tud, amit egy modern hibrid inverternek tudnia kell. Könnyű szerelhetősége, esztétikus külalakja és ergonomikus kialakítása miatt könnyű elhelyezni az invertert és a tárolót is.    
  1. Sofar – ugyanazt tudja, mint a Hoymiles. Kisebb az akkumulátor kapacitás és korlátozott a bővíthetősége, valamint drágább is. 
  1. Huawei – szép és klasszikus, de tudásban már megelőzik. A tárolója drága.  
  1. Deye – annak ellenére, hogy képes az aszimmetrikus fáziskezelésre, alacsony feszültségen képes csak üzemelni, ami miatt nem annyira hatékony az akkumulátor kezelése, mint a fentebbi invertereknek.  

Hogy miért a Hoy(miles) invertert és a saját gyártású energiatárolóját a Hoy(power)-t tartjuk a legjobb ár-érték alapú választásnak a magyar piac jelenlegi kínálatáról? Olvasd el az erre vonatkozó részletes blogcikkünket.  

A blogbejegyzés szerzője: Papp Márton, SOLER Partners Kft. ügyvezetője 

2023.12.08. 

A SOLER SZAKÉRTŐI BLOGJA

Amit a napelemekről tudni érdemes