Napelem télen: lehetséges-e a telepítés és mennyit termel?

Azt már laikusként is tudjuk, hogy egy napelem rendszerrel jelentős mértékben csökkenthető – sok esetben akár 0 forintra – a havi villanyszámla összege. Különösen a tavaszi és nyári hónapokban, amikor megfelelő szögben, a lehető legtöbbet érik a napelem paneleket a napsugarak. Sokakban ősszel viszont felmerül a kérdés, hogy vajon ugyanolyan hatékony-e a napelem télen. A kivitelező cégek vállalnak egyáltalán napelem telepítést ilyenkor? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ, felsorolva a legfontosabb tudnivalókat a téli napelem telepítés és energiatermelés kapcsán.

Napelem termelése télen

Napelem télen: vállalja-e a kivitelező a napelem rendszer telepítését?

Először is tisztázzuk, hogy lehetséges-e napelem rendszert telepíttetni télen. A rövid válasz az, hogy igen. A napelemnek csak a működéséhez szükséges a napsütés, a telepítés bármelyik évszakban megvalósítható. Természetesen vannak olyan szélsőségesebb időjárási körülmények, amelyben nem célszerű és a kivitelezők nem is vállalják a szakemberek biztonsága érdekében. Ilyen például a havazás, esőzés vagy erősen szeles idő.

Ezeket leszámítva azonban télen ugyanúgy tudják telepíteni a rendszert, mint bármely más évszakban. Sőt, azoknak, akik szeretnék felhasználni a tavasz első napsugarait, érdemes már most ajánlatot kérni és szerződni. No, de mi a helyzet a termeléssel?

Hogy működik a napelem?

Ahhoz, hogy megértsük a napelem téli teljesítményét, érdemes először röviden arról is szót ejteni, hogy pontosan hogyan működik. A napelem két fő része az inverter és a napelem panelek. A rendszerhez tartoznak még ezen kívül a vezetékek, csatlakozók és a tartószerkezet is. A napelem panelek gyűjtik be a napsugarakat és termelnek azokból egyenáramot. Ez a vezetékeken keresztül az inverterbe jut, aminek váltóárammá kell alakítania azt. A háztartásban ugyanis ilyen formában használjuk a villamosenergiát. A napelem rendszerhez tartozó kétirányú mérőóra az elektromos hálózatra kötve méri és rögzíti a megtermelt és felhasznált energiamennyiséget.

Ennél részletesebben nem szükséges belemennünk, de amennyiben mégis érdekel, írtunk egy külön cikket a napelem működéséről.

Napelem termelése télen: hogy teljesít a rendszer ezekben a hónapokban?

Habár a napelem technológia is egyre fejlettebb, tény és való, hogy a téli hónapokban egyszerűen nem éri annyi napsütés a napelem paneleket, mint nyáron. Ebből adódóan nem is tud ugyanannyi energiát termelni. A napelem rendszernek kedvező feltételek leginkább a nyári hónapokban valósulnak meg. Ilyenkor a napelem 4-6-szor több energiát termel, mint télen. Ez azonban koránt sem jelenti azt, hogy ne érné meg napelem rendszert telepíttetni, sőt.

Először is a napelem rendszer télen is termel energiát, körülbelül az éves termelés 10%-át. Emellett pedig figyelembe kell venni, hogy nyáron általában többet is termel, mint amennyire akkor szükségünk van. Ez a többlet télen felhasználható, így attól nem kell félnünk, hogy áram nélkül maradunk bármelyik időszakban is. A 2023. december 31-ig érvényes szaldós elszámolással ráadásul ugyanannyiért vesszük vissza a többlettermelést a szolgáltatótól, mint amennyiért „eladtuk” neki. Azaz „ingyen” tárolhatjuk a szolgáltató hálózatán addig, amíg szükségünk nem lesz rá.

Napelem télen: befolyásolja-e a termelést az időjárás?

Azt a legtöbben tudjuk, hogy a napelemnek a legkedvezőbb, ha minél magasabban jár a nap és a nap során minél több órán át süt. Télen ezek egyike sem valósul meg, hiszen a nap sokkal alacsonyabban jár és mivel rövidebbek a nappalok, kevesebb a napsütéses órák száma is. Ezek miatt merül fel sokakban, mégis hogyan teljesít a napelem télen.

Hó, köd: Mi van akkor, ha hó fedi a napelem paneleket, vagy az idő ködös, így nem éri elegendő napfény? A hó nem akadály, ugyanis a 30-45°-os dőlésszögnek és a panelek vékony fedőrétegének köszönhetően hamar lecsúszik róla. A felhő vagy köd sem akadályozza teljes mértékben a termelést. Bizonyos mértékben természetesen visszaesik, hiszen a nap nem közvetlenül éri a napelem paneleket. Egy jó minőségű napelem – különösen a polikristályos technológia -, amely képes a szűrt fényt is megfelelően hasznosítani ugyanúgy képes bizonyos mennyiségű villamosenergia előállítására.

Hideg, fagy: Mi a helyzet a hőmérséklettel? Nos, ez is befolyásolja a napelem hatásfokát. A napelemnek az ideális hőmérséklet 25°C körül van. Nyáron ezért valamivel csökken a hatásfoka, hiszen ennél sokkal melegebbek a nyári hónapok. Ezt persze ellensúlyozza a napsütéses órák magas száma, így a teljesítmény nem csökken. Habár télen kevesebb napsugár éri, a napelem panelek közelebb állnak az ideális hőmérséklethez, hiszen a nap közvetlenül melegíti őket a hideg ellenére is. A napelemek hatásfoka tehát télen megnövekszik.

Többletenergia tárolása és későbbi felhasználása

A téli hónapokban megtermelt, valamivel kevesebb energiamennyiséget a nyáron termelt energia pótolja ki. Éppen ezért érdemes szót ejtenünk arról is, hogy milyen lehetőségeink vannak a többlettermelés tárolására. Erre jelenleg két mód is van. Persze mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai egyaránt.

Akkumulátor: Ha teljesen függetlenedni szeretnénk az áramszolgáltatóktól, akkor van lehetőség saját akkumulátor beszerzésére. Ezen díjmentesen tárolhatjuk a többlettermelést és szabadon használhatjuk fel azt, amikor szükséges. Ennek a megoldásnak a hátránya az, hogy igencsak korlátozott, hogy mennyi energiát tudunk az akkumulátoron tárolni. Ráadásul ez az eszköz és a beépítése nem olcsó és nem is annyira időtálló, mint maga a napelem rendszer. Körülbelül 10-15 évente cserélni szükséges. Egy alacsonyabb fogyasztású háztartásban viszont kifejezetten előnyös lehet.

Szolgáltató hálózata: A másik megoldás, hogy a megtermelt többletet szolgáltatónk hálózatán tároljuk. Ennek nagy előnye, hogy nincs korlátja a tárolható energiamennyiségnek, és ugyanúgy szabadon használhatjuk fel később, amikor szükségünk van rá. A hátránya viszont az, hogy szaldó elszámolás nélkül, bruttó elszámolással a szolgáltató olcsóbban veszi meg tőlünk az energiát, mint amennyiért mi tőle. Persze napelem rendszer mellett még így is jóval kedvezőbb áron juthatunk hozzá a villamosenergiához.

Konklúzió

Láthatjuk tehát, hogy nyáron jelentősen több villamosenergiát képes előállítani a napelem rendszer, mint télen. Ugyanakkor télen is végzi a munkáját, amennyire a körülményekhez képest tudja. Ahhoz, hogy a napelem rendszer az év minden részében a lehető leghatékonyabban fel tudja használni a lehető legtöbb napsugarat, pontos tervezés és jó minőségű termék szükséges.

Mindez pedig már a kivitelező cég felelőssége. A Soler szakemberei ajánlatkérést követően helyszíni kiszállás során mérik fel az épület paramétereit, a körülményeket, az igényeket és az épület fogyasztását. Ezek alapján tudják a legpontosabban meghatározni, hogy milyen teljesítményű rendszer képes ellátni az adott épület energiaszükségleteit.

Amennyiben pályázaton keresztül szeretnél napelem rendszerre beruházni, a Soler csapata a pályázat benyújtását átvállalja, így neked azzal sem kell foglalkoznod.

A SOLER SZAKÉRTŐI BLOGJA

Amit a napelemekről tudni érdemes