Napelem mérete: mit jelent, és mit érdemes tudni róla?

Napelem rendszer segítségével tennéd zöldebbé és költséghatékonyabbá családi házad vagy céges telephelyed energiaellátását? Fogadni mernénk, hogy a benned felmerülő első kérdések tárgya – az anyagi vonzat mellett – a napelem mérete volt. Milyen fizikai paraméterekkel rendelkezik egy napelem panel? Hány napelem tábla szükséges, hogy elérjem a kívánt teljesítményt? Bármit is értünk alatta, ez a kérdéskör több szempontból fontos. Hiszen nem mindegy, mekkora lesz a rendszer kapacitása – ahogy az sem, hogy milyen méretű és milyen súlyú napelem panelt kell elbírnia a rendelkezésedre álló tetőszerkezetednek vagy más felületnek. Mai blogbejegyzésünk alaposan kivesézi a témát – tarts velünk, és tudj meg mindent, amire kíváncsi voltál!

Napelem panel méret, avagy a fizikai paraméterek

A napelem mérete cm -ben

A napelem tábla mérete leginkább a napelem cellák számától függ. Ezek mérete pedig egységes, így nem kell nagy különbségekre számítanunk, ha más-más márkáknak nézünk utána. A celláknak két standard mérete is van, ám a gyártók túlnyomó többsége 15,6 cm x 15,6 cm-s cellákat használ.

Akár polikristályos, akár monokristályos napelem panelről van szó, a két leggyakoribb típus a 60 cellás és a 72 cellás kivitel.

A napelem panelek szélessége általában 99,2 és 110 centiméter között mozog, vastagságuk általában 3,5 cm körül alakul. A cellák száma a hosszúságban jelent különbséget: a 60 cellás napelem hossza általában 165 cm, a 72 cellás típus hosszúsága pedig 198 cm.

A napelem panel súlya

A napelem mérete súly szempontjából is fontos: az elhelyezés megtervezéséhez érdemes előre tudni. Természetesen a pontos adatok mindig az adott gyártó adott termékének függvényei. Egy napelem tábla átlagosan 17-20 kg-ot nyom. Egy családi háznál átlagos mennyiséggel,10 napelem panellel számolva az összsúly tehát nagyjából 200 kg-nál kezdődik – ám ehhez lényeges az alkatrészek és a tartószerkezet súlyát is hozzászámolni.

Napelem mérete: nézzük a teljesítményt!

A gyakorlatban a napelem mérete többet jelent, mint a cm-ben mért adatok: sokan a teljesítményt értik alatta. Ha a napelem méretezés kapcsán arra keresed a választ, hogy mekkora energiamennyiséget képes termelni egy napelem, jó helyen jársz: most erre is kitérünk!

A napelem méretezés teljesítmény szempontjából számos különböző faktor függvénye. Azonban, ha sosem volt kedvenced a fizika, akkor sem kell aggódnod! Ebben a kategóriában csak néhány mértékegységet kell ugyanis megjegyezni.

Hasznos mértékegységek

kW (kilowatt): a “W” a watt mértékegységet jelöli, amellyel a teljesítményt mérjük. Egy kW, 1000 Wattnak felel meg. 

kWh (kilowattóra): a hétköznapi életben a villamos fogyasztás mértékegységeként használják. 1 kWh azt az elektromos munkát jelöli, amelyet 1 órán keresztül 1 kW teljesítményt fogyasztva felvesz egy elektromos fogyasztó. Tehát ha egy órán át működtetünk egy 1 kW teljesítményű eszközt, 1 kWh munkát végez.

kWp (kilowattpeak): itt a “p” betű az angol peak szót jelöli, amelynek jelentése: csúcs. Ezt a mértékegységet kifejezetten a napelem mérete/teljesítménye kapcsán használják (hivatalosan nem is része a Nemzetközi Mértékegységrendszernek). Egy adott napelem panel vagy napelem rendszer csúcsteljesítményét jelöli. Fontos tudni, hogy ez az érték nem azt a teljesítményt jelzi, amelyet a napelem általában produkál: a kWp azt fejezi ki, mire képes a napelem, ha a cellákat tökéletes intenzitással, tökéletes szögben, tökéletes hőmérsékleten éri a napenergia. Ha tehát azt látjuk, hogy egy napelem rendszer 300 kWp-s, az azt jelenti, hogy 300 kilowattórát (kWh) képes ideális körülmények között egy óra alatt termelni.

Rendben, de melyiket figyeljem?

Ha napelemre keresel a neten, általában a következő jelölésekkel találkozhatsz: 20 kW napelem rendszer, 5 kW-os napelem rendszer… Mit jelent ez a fentiek tükrében?

Az ilyen jelölések (általában) a napelem rendszer névleges teljesítményét jelölik, tehát a rendszert alkotó panelek teljesítményének összességét. Ha tehát azt látod a Soler honlapján, hogy egy szuper 10 kW-os napelem rendszert ajánlunk a figyelmedbe, az azt jelenti, hogy 10 kWp az adott rendszert alkotó panelek összteljesítménye. Bár talán logikusabb lenne egy rendszer potenciális termelését megadni (kWh), ezt nehéz a konkrét körülmények (tető tájolása, árnyékoló tényezők) ismerete nélkül meghatározni, így a termelést kilowattórában (kWh) mindig egy egyedi tervezés és felmérés eredményeként tudjuk megmondani.

Melyik számít jobban: a napelem tábla mérete, vagy a teljesítmény?

Mindkettő – de más-más okból. Ahogy cikkünk elején olvashattad, a széles körben házak (vagy ipari, kereskedelmi létesítmények) energiaellátására szolgáló napelem méretezése nem mutat sok különbséget: a gyártók az egységes fizikai paraméterekre törekednek. A napelem méretezés szempontjából 1 db napelem tábla mérete helyett az az igazán lényeges, hogy a szükséges kW-nyi teljesítmény eléréséhez hány panelre van szükség, és ezek mennyi helyet foglalnak majd el. Ezt azonban csak egyéni körülményeid ismeretében tudjuk megmondani.

Ekkora napelem rendszerre van szüksége egy átlagos magyar családnak

Az, hogy kinek milyen az ideális napelem mérete – vagy nevezzük inkább napelem rendszernek és napelem rendszer teljesítménynek – az a háztartás átlagos energiafogyasztásától függ. A fenti számok önmagukban nem jelentenek semmit – a villanyszámlák átlagához kell viszonyítani őket.

Ne tévesszenek meg a nagy teljesítményű napelem rendszerek ijesztő méretei és árai! Ha például a családod átlagosan 8 000 és 10 000 Ft között fizet az áramért havonta, a villamos energiaigényeteket tökéletesen ellátja majd egy 2-3 kW-os napelem rendszer is. Mint ahogy említettük, pontos adatokat, árakat és méreteket csak az egyéni paraméterek (tájolás, dőlésszög, időjárási tényezők) ismeretében tudunk mondani, de egy 3 kW-os napelem rendszerhez általában 8-10 db napelem panelre van szükség.

Szívesen hasznosítanád a napenergiát otthonodban vagy vállalatodnál? Felkeltette érdeklődésedet a napelemek változatos világa? Vedd fel a kapcsolatot a Soler profi, tapasztalt csapatával: az ideális napelem panel méret megtalálásán túl, napelem rendszerben gondolkodva találjuk meg a számodra tökéletes megoldást!

A SOLER SZAKÉRTŐI BLOGJA

Amit a napelemekről tudni érdemes