Napelem kalkulátor: hogy működik és mennyire pontos becslést végez?

Egyre népszerűbbek a napelemek és nemcsak nagy irodaépületeken, hanem a családi házakon is, nem véletlenül. A napenergia egy ingyenes energiaforrás, ezért a napelem rendszer telepítése egy középtávon tökéletesen megtérülő befektetés. A napenergia felhasználásával villanyszámlánk jelentősen csökken, sőt a legtöbb esetben 0 Ft-ra jön ki a napelemrendszer termelésének köszönhetően. A napelem rendszer mellett történő döntés előtt azonban laikusként számos kérdés merülhet fel a kiépítés árát illetően. Ahány ház, annyi féle paraméter, így az árak is igen változók lehetnek. Minden épülethez testreszabott napelem rendszer kiépítésére van szükség, azonban egy napelem kalkulátor a segítségünkre lehet ebben.

Napelem rendszer kalkulátor

Napelem kalkulátor: miért van rá szükség?

Egyszerre több tényezőtől is függ, hogy milyen méretű és teljesítményű rendszerre, valamint hány darab napelem panelre van szükség az adott épületen. Ezek a tényezők pedig mind befolyásolják a kivitelezés végösszegét. Egy napelem kalkulátor ilyenkor nagyon hasznos, hiszen a segítségével meg tudjuk tervezni, hogy nagyjából mekkora összeget kell a komplett rendszerre – tervezéssel, panelekkel, kivitelezéssel együtt – kiadnunk. Ez alapján pedig a megtérülés ideje is jól becsülhető, előre kiszámolható a villanyszámlák és a fogyasztás segítségével.

Hogyan működik a napelem kalkulátor?

A napelem kalkulátorok néhány adat megadásával tudják megbecsülni a szükséges napelem panel mennyiséget, szükséges teljesítményt és így az árát is. A különböző kalkulátorok minimálisan eltérhetnek egymástól, hiszen lehet, hogy az egyik nem kér olyan információt, amire a másiknak viszont szüksége van. Ebből is adódik, hogy a napelem kalkulátorok nem tudják 100%-os bizonyossággal megállapítani a végösszeget. Alapvetően azonban hasonló adatokra van szükségük és képesek egy hozzávetőleges költséget kiszámolni.

A legfontosabb, amit szinte kivétel nélkül mindegyik napelem kalkulátor kér, a havi vagy éves villanyszámla összege, ebből tudja ugyanis kiszámolni a havi vagy éves fogyasztásunkat. Erre azért van szükség, mert ez mutatja meg, hogy a napelem rendszernek milyen mennyiségű energiát kell előállítania a teljes épület ellátásához. Azaz ezzel már nagyjából meghatározható, hogy milyen teljesítményű napelem rendszerre és hány napelem panel telepítésére lesz szükség.

A sok különböző napelem kalkulátor számos egyéb információt is kérhet, ilyen például a tető dőlésszöge illetve tájolása, vagy hogy hány fázis áll rendelkezésre a házban. Laikusként azonban ezeket az információkat már nem biztos, hogy meg tudjuk adni. Bármennyi adatot kér is egy kalkulátor, 100%-ig pontos árat előre csak egy személyes konzultáció és felmérés során lehet meghatározni.

Mi és hogyan befolyásolja a napelem rendszer hatékonyságát és költségeit?

  1. Az első és az egyik leginkább befolyásoló tényező a fogyasztás. A napelem rendszernek ugyanis az a feladata, hogy kiváltsa a jelenlegi villamosenergia fogyasztásunkat. Ennek kiszámolása egyszerű, elég megadnunk a havi villanyszámla összegét, amiből a kalkulátor ki tudja számolni, hogy hány KWh energiát használunk fel. A szükséges napelem rendszer teljesítménye ettől nagyban függ. Itt fontos végig gondolni, hogy szeretnénk-e a jövőben bármilyen fejlesztést, például elektromos fűtést vagy klímát, hiszen ezek természetesen a fogyasztást is megemelik.
  2. Másodikként a tető tájolása is befolyásolja a rendszer hatékonyságát és ezáltal a költségeket is. A képlet egyszerű: minél hosszabb ideig süti ideális szögben a nap a paneleket, a rendszer annál több energiát tud előállítani. Az ideális tájolású tető ezért a déli tájolás, de a fejlett technológiának és a kialakítási módoknak köszönhetően szinte bármilyen tájolású házon képes a rendszer elegendő mennyiségű energiát termelni, és ezzel rövid- vagy középtávon megtérülni. Az északi, valamint ÉK-i és ÉNy-i tájolású tető esetén érdemes megfontolni a napelem rendszer telepítését. Ilyen esetben kevesebb fény jut el a panelekhez, ezért itt fontos, hogy milyen áron vásárolja háztartás vagy cég a villamosenergiát. Erre az esetre megoldás lehet például, ha a paneleket egy másik épületen, például a garázstetőn telepíttetjük.
  3. Nem csak a tető tájolása, de annak dőlésszöge is befolyásoló tényező, bár sokkal kevésbé, mint a tájolása. Az ideális a 30-45 fokos dőlésszög, ami egyébként a legtöbb családi házra jellemző. Természetesen lapos tetőn is van lehetőség napelem panelek elhelyezésére, azonban ebben az esetben szükség van egy plusz szerkezetre, ami megadja a megfelelő dőlésszöget a paneleknek. Így ugyanolyan hatékony lesz, mint egy alapból ferde háztetőn, előfordulhat viszont, hogy minimálisan megdobja a költségeket.
  4. Itt jön képbe az árnyékolás. Hiába ideális ugyanis a háztető tájolása és dőlésszöge, ha egy nagyobb épület vagy magas fák árnyékolják a nap nagy részében. Ez jelentősen csökkentheti a napelem rendszer hatásfokát. Emellett számíthatnak a különböző környezeti hatások is mint felhős égbolt, szmog vagy páratartalom. Sokan a panelek tisztítását is ide sorolják, ami évente pár százalékos teljesítmény növekedést jelenthet.
  5. A háztető mérete is számíthat. A fogyasztásunk határozza meg, hogy milyen teljesítményű rendszerre, hány darab panel telepítésére van szükség. Ha a tető nem elég nagy ahhoz, hogy a szükséges számú panel elférjen, akkor a rendszer nem feltétlen lesz képes megfelelő mennyiségű energiát termelni ahhoz, hogy a villanyszámla összegét 0 Ft-ra csökkentsük. Ilyen esetben sokszor megoldja a gondot, ha nagyobb teljesítményű paneleket használunk, így kevesebb is megtermeli a szükséges mennyiségű energiát. Erre az esetre szintén megoldás lehet, ha a ház mellett valamilyen melléképület, például garázs is található. Ennek a tetején is van lehetőség ugyanis néhány panel elhelyezésére.
  6. Közvetett módon a tetőfedés típusa is befolyásolhatja a beruházás árát. A legtöbb tetőfedő anyagra kiépíthető a napelem rendszer, azonban, ha pala- vagy nádtető fedi jelenleg a házat, akkor előbb mindenképp le kell cserélni cserépre vagy egyéb fedőanyagra. Ennek oka, hogy a telepítés során a telepítők rálépnek a héjazatra, tehát a cserépre, palára vagy nádra, amelyek esetében az elöregedett pala nagy eséllyel eltörhet, a nád pedig nem képes megtartani a szerelők súlyát. A tetőfedés ily módon megemelheti a teljes beruházás költségeit.

Napelem kalkulátor vagy ajánlatkérés a Solertől?

Fontos megjegyezni, hogy a napelem rendszer kalkulátor csak egy becsült összeget képes kiszámolni a megadott információk alapján. Habár a legtöbb kalkulátor akár 90%-os pontossággal megjósolja a költségeket, előfordulhat, hogy ez az összeg a valóságban eltérő lesz. Ahhoz, hogy pontosabb válaszokat kapjon, érdemes ajánlatot kérni a Soler szakembereitől, akik helyszíni kiszállás alkalmával fel tudják mérni a telepítés helyszínének paramétereit. Így pontosan meg tudják határozni a telepíteni szükség napelem rendszer árát, illetve a szükséges teljesítményt és a panelek darabszámát.

A SOLER SZAKÉRTŐI BLOGJA

Amit a napelemekről tudni érdemes