MŰSZAKI KISOKOS III – Optimalizálás.  

Optimalizálók használata mikor indokolt. 

Több megkeresést kapunk arra vonatkozóan, hogy mikor kell optimalizálni a napelem paneleket. Ezért gondoltuk, hogy írunk erre vonatkozóan egy rövid blogcikket, amiben tisztázzuk az optimalizálók működését és azok indokoltságát.  

FŐ SZABÁLY: Akkor kell optimalizálót használni, hogyha valamelyik panelt állandó és folyamatos árnyékhatás éri. 

Ez miért probléma? 

Mert ebben az esetben az azonos munkapontra kötött többi panel (mert ezek a panelek sorba vannak kötve) áramtermelése csökken. Egy munkapontra kötött paneleket nevezzük egy sztringnek. Ezen a sztringen a panelek áramtermelése mindig azonos.

Ha valamelyiket árnyék éri akkor az nem a teljes felületén képes áramot előállítani, emiatt lecsökken annak a panelnek a teljesítménye, de ez magával húzza a sztringen lévő többi panel teljesítményét is. Ezáltal azt vesszük észre, hogy 1 panelt ér csak árnyék, de drasztikusan visszaesik a sztring teljesítménye, annak ellenére, hogy a többi panelt teljes egészében éri a fény.  

Hogyan nyújt megoldás az optimalizáló? 

Az optimalizáló az árnyékhatás alatt lévő panel teljesítményét elkülöníti a többi, sorban lévő paneltől és a csökkentett teljesítményét szeparáltan adja hozzá. Így a teljes napsütést élvező panelek tudnak maximális teljesítményükön termelni, nem fogja őket befolyásolni az 1 db árnyékhatás alatt lévő, így csökkentett teljesítményű panel termelése.  

Ebből is látszik, hogy az optimalizáló NEM CSODASZER, ettől nem lesz több a termelés, hanem pont arra jó, hogy ne engedje azt, hogy az árnyékolt panelek csökkentsék a többi panel teljesítményét. Azaz a veszteséget redukálja a lehető legminimálisabbra.  

Mi Tigo TS4-A-O típusú optimalizálót használunk, melynek bruttó költsége beszereléssel együtt: 30.000 Ft/darab.  

Ennek adatlapját itt lehet elérni: https://www.tigoenergy.com/product/ts4-a-o  

Előnyei:  

  • kompatibilis a legtöbb inverterrel; 
  • jó ár-érték aránya van; 
  • csak azokra a panelekre kell rakni, amelyek árnyékhatás alatt vannak; 
  • utólag is fel lehet szerelni a panelra.  

FONTOS: Általánosságban nagyon ritka, hogy egy panelt FOLYAMATOS és ÁLLANDÓ árnyékhatás éri. Például egy fa lombkoronája, vagy a szomszédos tető fixen délután kettőtől árnyékot vet, vagy egy kémény hosszú időintervallumon keresztül. Tehát nagyobb jellegű, folyton fennálló árnyékhatásra kell gondolni. 

Az nem számít folytonos és állandó árnyékhatásnak, hogy nyáron délután 5 órától napnyugtáig az egyik panelre részlegesen árnyék kerül.  

ELSŐDLEGESEN mindig kerüljük, hogy olyan helyre telepítsünk panelt, ahol árnyékhatás lehet. Ha viszont ez elkerülhetetlen és valóban állandó árnyékhatás lenne, akkor megoldás az optimalizáló.  

Minden esetben megvizsgáljuk a tetőt a telepítést megelőzően és mi is teszünk javaslatot, amennyiben szükségesnek látjuk az optimalizáló telepítését. 

Szerző: Kári Ádám, műszaki projektmenedzser 

2024.01.22.

A SOLER SZAKÉRTŐI BLOGJA

Amit a napelemekről tudni érdemes