MŰSZAKI KISOKOS II – Fogalmak

Szigetüzem – Hibrid üzem – Back up mód – Hálózatra visszatáplálás – Engedélyeztetés.  Mit is jelentenek ezek?

Nagyon sok, a napelemes rendszerekhez kapcsolódó fogalmat lehet most olvasni a sajtóban, a Facebook csoportokban és a médiában.  

Ezzel kapcsolatban szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba, hogy érthető legyen a laikusok számára is, hogy pontosan milyen fogalmakat használ a magyarországi szabályozás és az mit jelent a gyakorlatban.  

HMKE: Háztartási Méretűnapelemes KisErőmű. Ebbe tartoznak bele a 0 és 50kW teljesítmény közötti inverterekkel telepített rendszerek. à Minden lakossági napelemes rendszer ebbe a kategóriába tartozik. A Napenergia Plusz Programban is HMKE rendszert telepítünk.  

Elszámolások

 • Szaldó elszámolás: már a múlté. Ezt kivezették 2024.01.01.-től. Ennek lényege az volt, hogy az egy év alatt a hálózatba visszatáplált – azaz amit a villanyóra mért-és az egy év alatt a hálózatból felvett energiamennyiség (amit a villanyóra szintén mért) különbözete, egyenlege alapján fizetetett villanyszámlát a fogyasztó. 

 • Bruttó elszámolás: ez a jelen. 2024.01.01.-től érvényes. lényege, hogy a végső elszámolás nem árammennyiségben (azaz kWh-ban), hanem annak összegben (forintálisan) kifejezett értékben történik. A vételezett és a hálózatra visszatáplált villany ára különböző, így hó végén a vételezett és visszatáplál tárammennyiségét(kwh) beszorozzák az egységárral és ennek a két összegnek a különbözetét fizeti a fogyasztó. 

Az elszámolásokról bővebben erről a cikkben írtunk. Kattintson ide.  

Egyetemes szolgáltató

Az a szolgáltató aki a lakossági rezsicsökkentett áramot eladja nekünk. Tulajdonképpen egy energiakereskedő, aki áramot árul nekünk. Magyarországon 1 db egyetemes szolgáltató van, ez pedig az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. Minden lakossági felhasználó ettől a cégtől kapja a sárga csekket vagy éppen a számlát.  

Áramszolgáltató

Más néven hálózati engedélyes, vagy hálózati elosztó. Ezek azok a cégek, akik birtokolják a vezetékhálózatot, magát a villamos infrastruktúrát. Magyarországon összesen 6 db ilyen cég van: E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., ELMŰ Hálózati Kft., MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft., MVM Démász Áramhálózati Kft. és Opus Titász  Áramhálózati Zrt. 

Területi felosztás

Hálózatra visszatáplálás

Angol nevén ON-GRID üzemmód. Ezt azt jelenti, hogy a napelemes rendszer invertere kapcsolódik a villamos hálózatra és képes arra kitermelni megtermelt áramot.

Magyarországon a rendszerek 95%-a hálózatra visszatápláló HMKE. Mivel nekünk van egy szerződésünk a szolgáltatóval (emiatt mindenkinek van hálózati csatlakozási és hálózathasználati szerződése ezekkel az áramszolgáltatókkal – ezeket meg kell kötnünk, amikor az ingatlanunkat megvásároljuk) ezért engedélyt kell kérnünk ezektől a szolgáltatóktól, hogy napelemes rendszert telepíthessünk.

Az engedélyezésről lentebb írunk majd.  

Szigetüzem

Angol nevén OFF-GRID üzemmód. Hivatalosan akkor beszélhetünk szigetüzemű rendszerről, amikor az adott ingatlanban nincsen bevezetve áram.

Ebben az esetben nincs közcélú hálózati csatlakozás, így használati szerződés sincs az áramszolgáltatóval. Az ingatlan áramellátását tulajdonosa maga oldja meg napelemmel, generátorra, szélerőművel stb.

Ebből adódóan engedélyeztetni sem kell a szigetüzemben kiépített rendszert.  

  

Back-up mód

Ez az inverter egy lehetséges tulajdonsága. A legtöbb inverter csak akkor képes működni, ha van hálózati áram, így vannak tervezve, ha áramkimaradás van, a legtöbb inverter kikapcsol.

Azonban, ha van back-up üzemmód az inverterben akkor egy hirtelen áramszünet vagy áramkimaradás esetén képes tovább üzemeltetni a fogyasztókat, amennyiben a panelek megfelelő mennyiségű áramot termelnek (azaz éppen süt a nap).  

Hibrid üzem

Amikor a napelemes rendszer invertere ugyan csatlakoztatva van a hálózathoz, de képes hálózati áram nélkül is működni, tehát bekapcsolódik a back-up módja. Emellett képes energiatárolóból áramot leadni és felvenni. Az ilyen invertereket nevezzük hibrid invertereknek.

Általában a hibrid rendszerek energiatárolóval együtt kerülnek kiépítésre. Ekkor lehet jól hasznosítani a hibrid inverter tulajdonságait. A hibrid inverter képes feltölteni az energiatárolót a panelek által megtermelt árammal és később az inverter el tudja dönteni, hogy a hálózatból vagy az energiatárolóból lássa el a háztartást árammal. (Ezt programozhatjuk is a Hoymiles hibrid inverterével). 

  

A hibrid üzemű rendszereket hasonló módon engedélyeztetnünk kell a szolgáltatóval, mint a hálózatra visszatápláló rendszereket.  

Összefoglalva: a hibrid üzem esetében tehát van közcélú hálózati csatlakozás és ezzel együtt az már mindegy, hogy van-e épp hálózati ellátás vagy sem, mert a rendszer akár „szigetüzem-szerűen” is működhet, ha éppen van vagy nincsen áramellátás a hálózat irányából. Ezért szokták azt mondani, hogy a hibrid inverterek képesek szigetüzemben is működni, de ezt helyesen hibrid üzemnek nevezzük.  

Engedélyeztetési folyamat

Általánosságban, ha valaki napelemes rendszert szeretne telepíteni, akkor a területileg illetékes áramszolgáltatónál kell azt engedélyeztetni. Ez a következő lépésekben történik:

 1. Igénybejelentés benyújtása: van olyan szolgáltató, ahol ezt egy weboldalon meg lehet tenni pár adat kitöltésével, más szolgáltatónál egy formanyomtatványt kell kitölteni és azt emailen beküldeni –tehát áramszolgáltató válogatja 
 1. Az igénybejelentés bírálata hivatalosan 30 napig tart, amit meghosszabbíthatnak 60 napra à a gyakorlatban sajnos ez sokkal hosszabb ideig is eltarthat, attól függ mennyire van leterhelve a szolgáltató (volt példa, hogy ez 10 hónapig eltartott) 
 1. Amennyiben az igénybejelentést elbírálták, akkor küldenek egy ún. Műszaki-gazdasági Tájékoztatót (MGT) à erre 90 napon belül el kell készíteni a Csatlakozási Dokumentációt (CSD) –ezt csak villamosmérnök végzettséggel rendelkező személy tudja megtenni (nekünk van ilyen munkatársunk) 
 1. A beküldött CSD-t a szolgáltató 14 napon belül jóváhagyja à ezt követően bocsátják ki a Telepítési Engedélyt 
 1. A Telepítési Engedély 365 napig érvényes, tehát 1 éven belül kell telepíteni és készre jelenteni a napelemes rendszert a szolgáltató felé. 

Az engedélyeztetést mi, mint kivitelezők végezzük el meghatalmazás útján. Tehát ezzel a megrendelőnek semmiféle feladata sincsen, ezt a folyamatot a cégünk végig kontrollálja.  

Hogy néz ki ez a gyakorlatban egy ideális világban?

Ha minden úgy történne, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, akkor így nézne ki a folyamat: 

 • Beadjuk az igénybejelentést (az ügyfél megbízásából) 
 • 30 napon belül megkapjuk az MGT-t, 2-3 napon belül elkészül a CSD, amit be is küldünk 

  A CSD-t 1 hét alatt jóváhagyják és megkapjuk a Telepítési Engedélyt 

  Tehát optimális esetben 2 hónapon belül meg lehet kapni az engedélyt a telepítésre az igénybejelentéstől számítva 
 • Ha megjött az engedély, akkor 1 héten belül a telepítési koordinátor felveszi az ügyféllel a kapcsolatot és időpontot egyeztetnek a telepítés dátumára (általában 2 héten belül meg szokott történni a telepítés) 

A telepítés egy 13 panelből álló, 5.65 kWp névleges teljesítményű rendszernél energiatárolóval együtt 1 vagy max. 2 napot vesz igénybe.  

Szerző: Kári Ádám, műszaki projektmenedzser 

2024.01.22.

A SOLER SZAKÉRTŐI BLOGJA

Amit a napelemekről tudni érdemes