Mekkora napelem rendszer kell? Így számolj!

A napelem rendszerek hatékony működéséhez elengedhetetlen a tervezés során meghatározni, hogy mekkora napelem rendszer kell. Habár ez a kivitelező cég feladata, nem árt, ha leendő tulajdonosként és beruházóként Te is előre tudod, mivel számolj. Több tényező is van, ami eldönti, hogy milyen teljesítményű rendszer és hány darab napelem panel tudja majd megfelelően ellátni az adott ingatlan energiaszükségletét.

Mekkora napelem rendszer kell egy házra

Cikkünkben ismertetjük, hogy miért is olyan fontos a napelem rendszer méretét az adott ingatlanhoz igazítani. Valamint azt is megtudhatod, hogy milyen tényezők alapján állapítja meg a napelem kivitelező cég, hogy mekkora rendszert kell terveznie. Végül pedig szót ejtünk a különböző napelem rendszer típusokról is.

A méret a lényeg?

A napelem rendszer tervezés első és legfontosabb lépése, hogy a kivitelező cég meghatározza, milyen teljesítményű rendszer és hány darab napelem panel kell majd az adott épületre. Ehhez először is fel kell mérniük az adott háztartás éves energiafogyasztását és az ügyfél igényeit.

Egy túl kicsi rendszer természetesen nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. Nem termelne elegendő villamosenergiát, a villanyszámlát továbbra is fizetnéd, tehát a beruházás csak extra költségeket teremtene, de nem térülne meg. Emellett egy túl nagy rendszer esetén szintén felesleges extra pénzkiadást jelentene a kivitelezés és a rendszer, hiszen egy kisebb ugyanúgy fedezi az ingatlan energiaszükségletét. Ráadásul a többlettermelést a szolgáltató olcsóbban vásárolja meg tőled, mint amennyiért Te „visszavásárolod” tőle. Fontos tehát, hogy a rendszer szinte pontosan annyi áramot legyen képes termelni, amennyire az adott háztartásnak szüksége van.

Mekkora napelem rendszer kell? Ezektől függ!

Számos tényező van, amit a napelemes cég a rendszer tervezésekor figyelembe vesz. Ebben a részben ezeket vesszük sorra részletesen.

Tapasztalat és jövőbeni tervek

Az ingatlan paramétereinek felmérésekor a napelem kivitelező először is az eddigi éves áramfogyasztásodról szeretne majd egy pontos képet kapni. Ha ezt fejből nem tudod, érdemes előkeresned például 1-2 évre visszamenőleg a havi villanyszámlákat. Ez azonban még nem elég a szükséges rendszer méret meghatározásához. Figyelem! Fontos, hogy ne átalánydíjakat nézz, hanem a valós fogyasztást.

Ahhoz, hogy megállapítsák, mekkora napelem rendszer kell, fontosak a jövőbeni tervek is. Vagyis, hogy tervezel-e bármilyen más beruházást, ami befolyásolhatja az energiafelhasználás mértékét. Ilyen lehet például, ha a lakás korszerűsítés során a gázfűtést elektromosra cseréled, vagy tervben van egy elektromos autó vásárlása, amit otthon is szeretnél tölteni. Esetleg jacuzzit tervezel a teraszra, amelyet árammal tudsz majd fűteni.

Az ilyen újítások ugyanis jelentősen megemelik az ingatlan energiaigényét, amihez egy nagyobb teljesítményű rendszer, vagy több napelem panel kell majd, mint ezek nélkül.

Tájolás és dőlésszög

Egy másik fontos tényező a ház tájolása és a tető dőlésszöge. A legideálisabb esetben a napelem panelek dél felé néznek és a tetőn 45°-os szögben állnak. Így tudja a lehető legtöbb ideig, a megfelelő szögben érni a nap őket, vagyis a rendszer teljesítménye ebben az esetben lesz a legjobb. Magyarországon a legtöbb háztető ideális dőlésszöggel rendelkezik, de mi van akkor ha az adott épület teteje lapos? A megfelelő dőlésszög lapostető esetén is könnyen beállítható speciális tartószerkezetek segítségével. Ráadásul ebben az esetben a megfelelő tájolás is könnyen kivitelezhető. Egy keletre vagy nyugatra néző tető esetén azonban minimálisan alacsonyabb hatékonysággal kell számolnunk. Ez azt jelenti, hogy az ilyen ingatlanokhoz nagyobb teljesítményű rendszerre lesz szükség.

Napelem inverter

Egy napelem rendszer több részből áll: panelekből, inverterből és különféle tartozékokból. Habár a napsugarakat a panelek gyűjtik be, az egyik legjelentősebb szerepe a rendszerben az inverternek van. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a rendszer tervezés során ezt megfelelően válassza ki a kivitelező. Egy esetleges későbbi bővítés során újabb panelek elhelyezésére még van lehetőség, egy inverter csere viszont körülményes és költséges is.

Van azonban az inverterek kapcsán még egy fontos tudnivaló, ami befolyással lehet a rendszer méretére. Ez pedig nem más, mint bizonyos műszaki követelmények, amelyek a hagyományos string inverterekre vonatkoznak. Az előírás szerint minimum 6 darab panelnek csatlakoznia kell az inverterhez munkapontonként. Ha tehát egy háztetőn két eltérő tájolású tetősíkra helyezik a paneleket, lehetséges, hogy a követelmény miatt több panelt kell a kivitelezőnek telepítenie.

Napelem minősége

Mint mindenben, úgy a napelem rendszerek esetén is sokat számít azok minősége. Egy magas minőségű napelem rendszer -, amilyet a Soler napelem kivitelező cég is forgalmaz és telepít – ugyanakkora méretű rendszer esetén nagyobb hatékonysággal, hatásfokkal működnek. Ráadásul ezek a rendszerek jelentős mértékben időtállóbbak, mint az olcsóbb napelemek. Ennek köszönhetően nemcsak a teljesítményük lesz nagyobb, de sokkal hosszabb távon tudnak hatékonyan működni, meghibásodás nélkül.

Napelemek fajtái

Az sem mindegy, hogy milyen típusú napelem rendszert telepítünk. Ez különösen nagy kérdés jelenleg, amikor lakossági felhasználóként nincs lehetőséged összekötni a rendszert a szolgáltató hálózatával és ott tárolni az esetleges többletenergiát, amit a rendszer termel.

Szigetüzemű napelem rendszer: A szigetüzemű napelem rendszerek saját tároló akkumulátorral rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy nem szükséges, és nem is tudod a szolgáltató hálózatára kötni a rendszert. A többlettermelést a rendszer saját akkumulátorán tárolja, amelyet onnan ingyenesen tudsz felhasználni, amikor arra szükséged van.

Hibrid üzemű napelem rendszer: Ahogy arra a neve is utal, a hibrid rendszerek ráköthetők a szolgáltató hálózatára, de független rendszerként is képesek működni.

Visszwatt rendszer: A visszwatt védelemmel ellátott rendszerek szintén a szolgáltatótól független rendszerek, azonban működésükben eltérőek az előző két típushoz képest. Ez a napelem ugyanis – az inverter szabályozásával – éppen csak annyi villamosenergiát termel, amennyit adott pillanatban a fogyasztó fel is használ.

Mennyi napelem kell egy házhoz

Mekkora napelem rendszer kell? Segítünk!

Annak meghatározása, hogy milyen teljesítményű rendszerre, hány darab napelem panelre van szükség a napelem kivitelező feladata.

A Soler szakemberei ajánlatkérést követően személyesen, a helyszínen mérik fel az ingatlan paramétereit és az igényeidet. Ezek alapján meghatározzák, hogy mekkora napelem kell otthonod energiaellátásához. Nívós gyártók prémium minőségű termékeit biztosítjuk a számodra, amelyeket több éves tapasztalattal a hátuk mögött, profi szakemberek telepítenek.

Amennyiben pedig pályázaton keresztül kiviteleznéd a napelem rendszer telepítését, a pályázat beküldésének folyamatát is átvállaljuk tőled.

Szeretnéd kiszámolni, hogy nagyjából milyen mértékű kiadást jelentene számodra a beruházás? Habár a pontos árat több tényező is befolyásolja, a Soler weboldalán található napelem kalkulátor segítségével kaphatsz egy körül-belüli képet beruházásod költségéről.

A SOLER SZAKÉRTŐI BLOGJA

Amit a napelemekről tudni érdemes