Bruttó elszámolás? Hibrid napelemrendszer? Mik ezek és hogyan kapcsolódnak?

Jelenleg Magyarországon, aki napelemes rendszert szeretne telepíttetni még lehetősége van az eddig megszokottnak számító „szaldós” elszámolást választani a villamosenergia szolgáltatójánál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy olyan villanyórát kap, ami mind előre, mind visszafelé tud számolni, attól függően, hogy épp fogyasztás történik a hálózatról vagy termelés a hálózatra a napelemrendszer által.

Ez azért kivételes, mert a szolgáltató így kvázi ugyanazért az összegért vásárolja meg tőlünk a megtermelt áramot, mint amennyiért eladja azt nekünk. Kivételes még azért is, mert Európában egyre kevesebb országban lehetséges ez a fajta elszámolás a szolgáltatókkal.

De miért kezd a szaldós elszámolás megszűnni Európa fejlettebb országaiban és mi jön utána?

A miért elsőre úgy tűnhet, hogy kizárólag a fogyasztókat szeretnék megrövidíteni, de a helyzet ennél összetettebb. A napelemes rendszerek (természetükből adódóan) a nap energiáját használják, ami a tudomány mai állása szerint nappal süt (még), így nappal képes az energia ~99%-át előállítani, viszont a lakossági, otthoni felhasználók nagyobb része az esti, reggeli órákban fogyasztanak a legtöbb elektromos áramot.

Miért probléma ez a szolgáltatónak? –> Az elektromos áramnak – sok előnyös tulajdonsága mellett – vannak kevésbé előnyös adottságai, például, hogy nem egyszerű hatékonyan tárolni. Ebből kifolyólag az egyre inkább teret nyerő napelemes rendszerek által termelt energiát a szolgáltató nappal, amikor az visszatáplálásra kerül nem mindig tudja hová becsatornázni, tárolni pedig nem tudja vagy nem szeretné.

Erre a „problémára” nyújt megoldást a szaldós elszámolás nyugdíjazása és a „bruttó” elszámolás előléptetése.

A bruttó elszámolás azt jelenti, hogy aki hálózatra termelő napelemes rendszerrel rendelkezik, annak legalább 2 db villanyórája lesz. Az egyik a hálózati fogyasztását méri, a másik pedig azt, mennyit termelt vissza oda. Az éles szemű olvasó, már ki is találhatta ennek előnyét: így mérni tudják, hogy ki mennyit termelt vissza, továbbá lehetősége nyílik a szolgáltatónak különválasztani a két tarifát, a termelt és fogyasztott áramét.

Ne feledjük a szolgáltató célját: ő szeretné kiegyenlíteni a kereslet-kínálatot, tehát elkerülni azt a helyzetet, hogy napközben az ő szemszögéből túltermelés legyen, este pedig túlfogyasztás, így be kelljen indítani Paksot, Visontát és Ajkát, hogy legyen elég áram a lakosság számára.

Hogy ezt elősegítse és „motiválja” a napelemrendszerrel rendelkező felhasználókat, a tarifát, amiért ő vásárol tőlünk napelem által megtermelt áramot lecsökkenti, durván a felére annak a tarifának, amit ő kér egy kWh-ért. Az üzleti ok és a számok egyébként abból következnek, hogy a rendszerhasználati díjakkal csökkentett összeget kapja meg a felhasználó, azaz az energiadíjat, ami durván a fele a 38 Ft/kWh-ás vételi árnak.

Mit eredményez ez? –> Az akkumulátorral kiegészített vagy a köznyelvben „hibrid” rendszerek térhódítását!


A hibrid valójában nem teljesen ugyanaz, mint az akkumulátoros rendszer, mivel a hibrid képes szigetüzemben is működni, a hálózattal függetlenül (ennek is szentelünk majd egy írást), míg az akkumulátoros nem feltétlenül


Minket jelenleg a napelemes rendszerekhez kapcsolt akksi csomag érdekel, amely lehetővé teszi, hogy az ingatlan által nappal felhasznált energián túl termelt áramot ne a hálózat felé csatornázzuk (féláron), hanem „eltegyük azt későbbre” és este amikor mindenki hazaér felhasználjuk azt mosásra, főzésre, világításra az akkumulátorokból, ahelyett, hogy ~38 Ft/kWh áron megvásárolnánk azt a szolgáltatótól.

Ennek eredményeként a hálózati fogyasztás és termelés sokkal inkább tervezhetővé válik, hatékonyabb lesz az energia-elosztás és sokkal kisebb terhelést kap a hálózat, mivel nem a hálózatban „tároljuk”, töltjük vissza a nappal, napelem által megtermelt energiatöbbletet, hanem a saját akkunkba, amiből később fel tudjuk azt használni.

Mi, a SOLER-nél már régóta készülünk erre az átállásra és szerencsére műszakilag is lehetőségünk volt és van folyamatosan elsajátítani ezen rendszerek tökéletes tervezését és telepítését.

Ha Ön is érdeklődik, vegye fel velünk a kapcsolatot és örömmel segítünk eligazodni, tervezni, kivitelezni Önnek!

Következő bejegyzésünkben dátumokkal és egy kalkulációval készülünk, mely a bruttó elszámolással és hibrid rendszerek megtérülésével foglalkozik.

2021-04-22

A SOLER SZAKÉRTŐI BLOGJA

Amit a napelemekről tudni érdemes